Foreningen udsender nyhedsbreve om relevante emner, som ikke i forvejen er publiceret i Bavnen. For eksempel et nyt pludseligt opstået arrangement, som ikke har nået en præsentation, en udbygget omtale af et allerede publiceret arrangement for at give dette en ny synsvinkel og vække interesse i tilfælde, hvor den allerede givne information ikke er tilstrækkelig. Desuden udsendes nyhedsbreve for at gøre opmærksom på særlige interessante udstillinger eller lignende af historisk art.

Såfremt du ikke er tilmeldt vores mailing-liste, og du fremover ønsker  at modtage foreningens nyhedsbrev,kan du tilmelde dig her 

Seneste nyhedsbrev

Nyhedsbrev juni 2023:

Vi starter sommeren med en skovvandring i vores omegn, Ganløse Eged, og fortsætter dagen efter med den traditionelle grundlovsfest på Mosegården.
For gangbesværede og deltagere i kørestole gennemføres en tur i langsomt tempo omkring biblioteket og biografen, hvor medlemmer af foreningens Fortællergruppe vil fortælle om den gamle landsby og andre mindeværdige steder i kvarteret.
Til Junimånedens sidste arrangement mødes vi igen på Mosegaarden, hvor vi kan høre om Gadekærshuset og brandene i Lille Værløse.


Følg med på vores hjemmeside https://vaerloesehistorie.dk - vi opdaterer løbende.

JuniSøndag d. 4. juni kl. 10 - ca. 12.30
Skovvandring i Ganløse Eged

Start fra Mosegaarden kl 10.  Turen begynder fra parkeringspladsen ved Lyngevej og ved Lerbakkehus.

Vandreturen er på godt fire kilometer på gode skovveje, og der fortælles undervejs om blandt andet en langdysse og en dysse med en rokkesten, store hulvejssystemer og ældgammel skov. Fantastisk er den 60 tons store Myresten med skåltegn fra bronzealderen. Der vil blive fortalt om bønderne, der i stenalderen byggede de store dysser og om bronzealderfolket, der ristede skåltegnene. Hvad var formålet med dysserne og skåltegnene? Og undervejs skal vi opleve og høre om skovens enestående natur og geologi. Vi kommer lidt senere hjem som følge af ekstra køretider.

GPS-koordinater: 55.8134,12.2527

Klik på kortet for at få det i en større udgave.

 

Mandag d. 5. Juni kl. 13 - 16
Grundlovsfest på Mosegaarden med musik og grundlovstale
af Per K. Larsen, som taler om Grundlovens rettigheder og det ansvar, der følger med. perklarsen
Grundloven kom i 1849 efter mange års opgør mod enevælde og sociale uligheder. Loven gav individuelle rettigheder, men valgretten var begrænset til mænd over 30 år med egen husholdning. Kvinder, tjeneste-folk og fattige fik først stemmeret i 1915. Valgretsalderen ændredes langsomt ned til 18 år.

I dag er stort set alle med, og alle har rettigheder. Men med rettigheder følger også ansvar, ikke kun for den enkelte, men i høj grad også for fællesskabet, og i disse år især for klima og lighed. Grundloven giver muligheder, men ikke svarene. Som seniorer har vi et særligt ansvar for generationerne efter os. Vi har friheden og livserfaringerne.

Program

Kl. 13.10 Formanden, Anne-Marie Bach, byder velkommen og introducerer dagens taler, Per K. Larsen.

Kl. 13.15. Fællessang.

Kl. 13.20 Grundlovstale af Per K. Larsen

Værløse Folkemusikanter vil derefter spille de gode gamle numre, og vi håber, at mange vil nyde det sociale samvær i Mosegaardens lille frilandsmuseum bag hovedbygningen.
Det vil være muligt at købe kaffe med kage, øl, vand og vin.

På glædeligt gensyn på Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, Værløse.

Søndag den 11. juni fra kl. 14 – 16
Tur i Værløse Bymidte
(tilrettelagt for gangbesværede og deltagere i kørestole)

Mødested: Parkeringspladsen ved biblioteket og Galaksen i Værløse.
Fortællere: Medlemmer af foreningens Fortællergruppe.

Turen er ganske kort og foregår omkring biblioteket og biografen, hvor det er let at komme frem. Alle er naturligvis velkomne på den spændende tur, men må være forberedte på, at turen i sagens natur foregår i langsomt tempo og at turens længde er lille.
Der vil blive fortalt om den gamle landsby, Lille Værløse, om kroens historie, om Biblioteket, Vestergård og Annexgården, om Morville og Morvilles Minde og meget andet.
Vel mødt!

Søndag d. 18. juni kl. 14

fortæller Tove Jensen om Gadekærshuset og brandene i Lille Værløse. Gadekærshuset fik nyt liv som museumsbygning, da det da nedrivningsdømte hus blev reddet af Gadekærsgruppen og blev til en del af det lille ”frilandsmuseum” ved Mosegaarden. De voldsomme brande, som hærgede Lille Værløse var medvirkende til nogle gårdudflytninger i den ellers stjerneudskiftede landsby.

Sted: Mosegaarden

 

Eventuelle ændringer i programmet oplyses altid på hjemmesiden https://vaerloesehistorie.dk/.

Næste nyhedsbrev udsendes ved behov dog senest ultimo juli.
 
Med venlig hilsen
Værløseegnens Historiske Forening

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.