Kalenderen opdateres løbende

April 2018

Tirsdag den 24. april
Aftenvandring til Afrodites Øje 

Værløseegnens Historiske Forening arrangerer en aftenvandring tirsdag den 24. april 2018 med start kl. 18.30 til området omkring Afrodites Øje og mindestenen for Jonstrup Seminarium.
Her vil deltagerne få fortællingerne om livet og traditionerne på seminariet. Turen handler om meget andet. Deltagerne kommer også til se Hareskovenes tre ældste egetræer, Grenaderen, Skrædderen og Djævelen, og turen går gennem savværket Vangehus.
Deltagerne skal heller ikke snydes for at se den velbevarede dysse på Madses Bakke, og lige ved siden af på Hængepladsen blev folk i middelalderen hængt, ofte for simple tyverier. De hang der i ugevis til skræk og advarsel for andre, der måske overvejede at stjæle en gris eller fælde et træ.
Vi mødes på Skovlystvej på den parkeringsplads, der dukker op i svinget lige efter Gisselfeld-broen på vejen fra Bryggeriet Skovlyst og ud til Ballerupvej. Den kaldes også for den høje P-plads ved Gisselfeld-engen.

Kom i god tid. Vi går kl. 18.30. Tag gerne lommelygter med. Børn er velkomne. Barnevogne kan ikke anbefales. Varighed: 1,5-2 timer. Turleder er John Mynderup fra Historisk Forenings fortællergruppe.

Maj 2018
Søndag den 6. maj kl. 10-12
Morgentur i skoven

Vandring i Nørreskoven. Vi leder efter flint ved Kollekollehuset. Turen går til den centrale del af Nørreskoven. Per Lotz mener at stendyssen ved kanten af Frederiksborgvej er en stenkiste. Det ser vi også på. Undervejs kan der nydes egne medbragte forfriskninger.
Vi mødes på Mosegaarden og kører derfra til skoven i egne biler. Opsamling på parkeringspladsen ved Frederiksborgvej og Kollekollesletten, Skovløberhuset og Skolekrogshuset.

Her kan du se ruten og billeder fra turen d. 15.4.2018
skovrydning

Mandag den 7. maj kl. 18.30
Rydning af hulvejene ved Fiskebæk 2018 
 

Sidste år ryddede vi omkring hulvejene i området ved Fiskebæk. Der blev virkelig taget fat, og vi fik atter tyndet godt ud i bevoksningen i området. Men der mangler endnu en del ved Fiskebækhus og mellem Fiskebækdyssen og hulvejene. Rydningen sker i samarbejde med Naturgruppen og Naturstyrelsen Østsjælland, som stiller med mandskab og rydningsmateriel og ikke mindst giver øl og vand. Medbring beskærersakse, save samt arbejdshandsker. Der skal bæres og fjernes meget træ. Alle er velkomne! Furesø Arkæologigruppe
Mødested: på parkeringspladsen ved Fiskebækhus og Frederiksborgvejen.

forårstur

Søndag den 13. maj kl.13.00
Kend din egn-seminar og foreningens Forårstur

Vandring i Hareskovby området, hvor vi besøger de steder, som blev omtalt i forbindelse med de forskellige foredrag, men også om lokalhistorie og erindringer, der ikke blev tid til at fortælle om under seminaret. Foreningens fortællergruppe viser rundt og fortæller om den særlige stemning og identitet, man finder i området. Vi skal høre om det gamle overdrevsområde, Bakkehus, Fægyden og stengærderne, om grundlæggeren af byen, journalist Michael Skandrup, og se eksempler på hans store byggerier. Der fortælles om etableringen af Hareskovbanen og dens videre historie, om Annexgården, Hareskovpavillonen, forfatteren Aksel Sandemose, Hareskov Kirke og Skole, Gasværket, fodboldbanerne, kunstnere, originaler, redaktør Kaj Øgaard og Esther Bentzen, der i en årrække var indehaver af Noahs Ark - en minizoo med over 200 dyr. Deltagerne vil fortrinsvis gå ad Skandrups Alle, Poppel Alle, Lindevej og Gammel Hareskovvej. Vi går i et stille og roligt tempo. Barnevogne er velkomne. Turens varighed ca. 2 timer.
Mødested og tid. Deltagerne mødes kl. 13 på parkeringspladsen over for den gamle skovløberbolig Bakkehus, lige før Fægyden bliver til Gammel Hareskovvej.
Turen er samtidig foreningens forårstur, og alle interesserede er velkomne

arkodag

Søndag den 27. maj kl. 12.30
Arkæologiens Dag

Biltur til Valby Hegn og omegn i Nordsjælland
Mødestedet er på parkeringspladsen ved Mosegaarden, Furesø Museer.
Startpunktet er ved Valby Hegn nær Helsinge Camping, Bukkarvej 6, 3200 Helsinge og 100m længere fremme ad Bukkarvej, hvor der ligger en stor parkeringsplads på venstre hånd i skoven.
Mødetidspunktet ved Mosegaarden er kl. 12.30, og kl. 13 i Valby Hegn.
Turen varer godt 4 timer med transport.
Kaffepause undervejs, hvor medbragte drikkevarer mm. kan nydes.
Vi kører i egne biler, og fælleskørsel kan arrangeres ved Mosegaarden.

Juni 2018 
grundlovsdag

Tirsdag den 5. juni kl. 13-16
Grundlovsdag på Mosegaarden
med musik og grundlovstale
af forfatter, debattør og tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic om ”Den demokratiske samtale”
Program
Kl. 13.10 Formanden, Anne-Marie Bach, byder velkommen og introducerer dagens taler.
Kl. 13.15 Grundlovstale ved Özlem Cekic, som præsenterer sin tale således:
Verden omkring os oplever en massiv flygtningestrøm, og antallet af nydanskere i Danmark stiger. Vi frygter det ukendte, men vi har meget mere til fælles end det, der skiller os ad. Og med det udgangspunkt har jeg inviteret mig selv hjem til en lang række forskellige danskere med dialogkaffe – både folk jeg var enig med, og folk jeg er rygende uenig med i håb om, at vi i fællesskab kan bygge broer frem for at grave grøfter med den demokratiske samtale som redskab.
Demokratiet er en uafsluttet samtale, sagde Hal Koch. Og hvordan kan vi hver især påtage os et personligt ansvar for demokratiet, frihedsrettighederne og samtalen.
Værløse Folkemusikanter vil spille de gode gamle numre, og vi håber, at mange vil nyde det sociale samvær i Mosegaardens lille frilandlandsmuseum bag hovedbygningen.
I pauserne kan man købe kolde fadøl, vin, vand, kaffe og kage.

 
 
Foreningens 70 års jubilæum Søndag d. 30. september
 

Bestyrelsesmøder 2017/18
Alle afholdes på Mosegaarden, kl. 19.00

Onsdag den 22. november 2017 (Generalforsamling 2018, dagsorden, valg, kontingent mv.), Tirsdag den 13. februar 2018 (Generalforsamlingen 11/3-2018 - sidste opfølgning bl.a. forelæggelse af regnskab for 2017, budget for 2018 samt kontingent 2019), Onsdag den 21. marts 2018 (Medlemsdag evaluering, Konstituering af bestyrelse, udvalg mv.), Onsdag den 30. maj 2018, Onsdag den 22. august 2018 (Generalforsamling 2019: Dato, taler, lokale, dirigent mv., Medlemsdag dato 2019), 5. Onsdag den 24. oktober 2018 (Taler Grundlovsdag 2019, mødeplan 2019, medlemsdag 2019), Onsdag den 28. november 2018 (Generalforsamling 2019, dagsorden, valg,kontingent mv.)..

Arkæologigruppen afholder onsdagsmøder på Mosegaarden