Kilde:
dr

- Danmark er ved at blive et transitland for hvidvaskning af genstande, der kommer bl.a. fra Østeuropa

Siger Erland Kolding Nielsen, formand for kulturværdiudvalget, som vurderer kulturarvsgenstande og giver tilladelser til, om de må føres ud af Danmark.

- Så auktionshusene er nødt til at stramme op på deres undersøgelse af det, der kommer og tilbydes dem at formidle videre igennem salg. Der er de nødt til at stramme op på deres undersøgelse af proveniensen
[red. hvor genstanden stammer fra].

Stigning i handel
Handel med oldtidsfund og kulturarvsgenstande er lovlig, og den er inden for de seneste år steget. Det sker af flere grunde: Det er blevet billigere at købe metaldetektorer, og derfor bliver flere genstande gravet frem. Derudover er der gravet så mange genstande op, at der er mulighed for at etablere et reelt marked. Oveni det har netauktioner gjort handel nemmere.

Odenses indignerede borgere
Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen bliver ofte kontaktet af indignerede borgere, som har set oldtidsgenstande sat til salg på nettet. Blandt amatørarkæologer og detektorfolk findes nemlig mange, som holder et vågent øje med den handel som foregår og råber op, hvis de ser noget, de mener, er mistænkeligt. Det skete bl.a. i sommers med en Lauritz.com-auktion.

Men Mogens Bo Henriksen mener slet ikke, at der er grund til at have problemer med netauktioner og oldtidshandel:

- De burde jo have etisk standard, der gjorde, at de sagde de ikke var med til at formidle den her form for plyndringer af kulturarv, hvad enten det så er lovligt i medfør af dansk lovgivning eller ej – altså alene ud fra det etiske aspekt. Men dertil er vi desværre nok ikke nået helt endnu.

Netauktioner
Et af de auktionshuse, som sætter oldtidsfund til salg på nettet, er Lauritz.com. Adm. Direktør Mette Rode Sundstrøm erkender, at der er sket fejl i deres behandling af oldtidsfund, men hun mener, at der nu er rettet op på problemet:

- Det skal ikke være nogen undskyldning, men det sker på et tidspunkt, hvor vores eksperter skal gå fra den tidligere lovgivning, der hedder, at kulturværdiudvalget skal kontakte os, hvis de ser noget på auktion, de mener, de skal undersøge også ændrer ansvaret sig til, at det er os, der skal kontakte dem.

Mette Rode Sundstrøm, mener at Lauritz.com nu har vænnet sig til den nye lovgivning, og at man i tvivlstilfælde altid vil gå til eksperter i museumsverdenen efter hjælp med at bestemme, hvor genstandene stammer fra.