VIKINGETIDS SØLVSKAT
Påske lørdag 2012 skulle vise sig at blive en ganske særlig dag i Havsmarkens "afsøgnings-historie" for Steen Agersø. Efter en formiddag præget af sne og blæst gik turen om eftermiddagen ud til en noget kold søgning, dog i solskin, på Havsmarken.
Turen gav en del af de sædvanlige fund på marken, men henimod slutningen af søgningen kom et kraftigt og godt signal på et sted, som Steen og Poul og måske har gået over 100 gange i tidens løb.
Steen tolkede først signalet som en mulig øldåse af aluminium, som de desværre finder mange af i markerne. Men et eller andet ved signalet gjorde, at Steen forsigtigt fortsatte gravningen.
Det skulle gå hen og blive Steens hidtil bedste enkeltfund.Fundet viste sig at være et nedgravet depot af sølvgenstande, som lå samlet. Med andre ord en vikingetids sølvskat, som indtil videre er dateret løseligt til årene omkring 900 e.Kr.
Skattens indhold fundet påske lørdag består af tre armringe, et hængesmykke og nogle små fragmenter. Alt er af sølv.
Det, som vises på billedet herover, fandtes ved den første søgning. Steen valgte at stoppe gravningen, trods det, at der var et signal længere nede. Dette for at undgå at ødelægge en mulig fundsammenhæng. Der blev lagt en plastikpose i hullet, for at markere, hvor der var gravet til. Resten af gravearbejdet var op til arkæologerne, som straks blev informeret om fundet.
(Fotos: Steen Agersø, findere arkæologer fra Øhavsmuseet)
En søgning omkring stedet dagen efter gav ingen store genstande, men yderligere fem små sølvfragmenter af samme type som dem på billedet. Skatten består således på dette tidspunkt af præcis 135,2 gram sølv.
Steen Agersøs teori er foreløbigt, at skatten er "løftet op" i pløjelaget fra undergrunden ved foråret pløjning på stedet. Den kan ikke have været der i mere end en sæson, for ellers ville genstandene med stor sandsynlighed være spredt fra hinanden.
For at læse uddybende om Havsmarken Skatten, vil jeg anbefale et besøg på Steen Agersøs hjemmeside som du kan komme til ved at klikke på nedenstående link. Herinde kan du læse mere om fund fra Ærø, herunder de mange fund gjort med metaldetektor af Steen og hans to detektorkolleger på øen.
Kilde: Steen Agersø - www.historieinfo.dk