mns 01

AOF KURSUS FORÅRET 2018

MNS logo r d

Synes du at DRs Historien om Danmark var spændende - og vil du gerne vide mere om Nordsjællands oldtid? Så er kurset Arkæologi i Nordsjælland noget for dig, for der er mange arkæologiske fund i området, som er mindst lige så spændende som dem i fjernsynsserien.

Arkæologerne på Museum Nordsjælland vil fortælle om de første jægere, om bønderne som ryddede skoven for at få plads til deres marker, om højbyggere og bronzestøbere, om jernalderhuse og landbrug samt klostre og urbanisering i middelalderen. Foredragene tager udgangspunkt i de nordsjællandske fund, men der vil blive trukket linjer til resten af Danmark og til Europa. Foredragene afholdes på Museum Nordsjælland i Hillerød hvor den arkæologiske udstilling i Elværket kan besøges i pausen. Der sluttes af med en ekskursion.

Alle foredrag finder sted i Elværket, Frederiksgade 11, 3400 Hillerød. Der er gratis parkering bag museet.


Tirsdag d. 6. marts 2018 kl. 19-21
Stenalder – jægere og bønder v. museumsinspektør Claudio Casati Jægernes æra begyndte for ca. 13-14000 år siden, hvor de første mennesker slog sig ned i det ugæstfrie Nordsjælland. Herefter fulgte årtusinder med skiftende muligheder for jagt og indsamling, hvilket betød, at man bosatte sig forskellige steder i landskabet. De døde blev gravlagt ved bopladserne, modsat resten af oldtiden, hvor livet og døden var skarpt adskilt. Omkring 6000 år før nu skete der en stor omvæltning og jægerne blev fortrængt af bønderne, hvis bopladser og især grave vi endnu kan finde i landskabet. 

Tirsdag d. 20. marts 2018 kl. 19-21
Bronzealder v. museumsinspektør Thomas Jørgensen Mange kender de fine fund fra bronzealderen, hvor solvognen måske er det mest berømte. Men hvad ligger der bag de fine bronzefund? Hvordan så bopladserne og samfundet ud i de ca. 1200 år som bronzealderen varede? Lokale udgravninger vidner om huse og husdyrhold, samt produktion af bronzegenstande og keramik. Samtidig ses der en udstrakt soldyrkelse på helleristninger og smykker, hvilket giver et indblik i datidens tro, som er helt unikt for netop bronzealderen. 

Torsdag d. 3. april 2018 kl. 19-21
Jernalder v. museumsinspektør Jakob Schlein Andersen DR kaldte jernalderen for bronzealderens tømmermænd, men i virkeligheden var jernalderen én af de mest storslåede perioder af oldtiden, med fornemme begravelser, rige bopladser, omfattende forbindelser til omverdenen, hvor især kontakten til de romerske områder havde stor betydning. På det lokale niveau finder vi ganske mange bopladser fra denne periode, som ikke alle afspejler velstand, men derimod vidner om stor bopladstæthed. 

Tirsdag d. 17. april 2018 kl. 19-21
Middelalder og renæssance v. museumsinspektør Liv Appel Livet kunne forme sig meget forskelligt for nordsjællænderne i middelalderen og renæssancen. Vi skal høre om fiskeren, der satte madding på sine fiskekroge og efterlod sig tykke lag af konksnegle i Østergade i Gilleleje. Og om en bonde i landsbyen Torup, hvis hus blev begravet under tykke lag af sand, da han måtte give op overfor sandflugten ved Tisvilde Hegn. Skelettet af en munk ved Esrum Kloster vidner om et liv i Guds tjeneste, mens resterne af en rig borgers hus under det nye Kulturværft i Helsingør, viser, at han ikke kunne stille noget op, da svenskerne angreb Kronborg i 1658 – bortset fra at nedgrave sit sølvtøj.

Lørdag d. 5. maj 2018 kl. 13-16
Oldtiden i landskabet (ekskursion) v. museumsinspektør Esben Aarsleff Denne lørdag kører vi ud i lokalområdet og ser på landskabet – hvor boede man i oldtiden og hvordan så Nordsjælland egentlig ud dengang? Turen vil åbne op for en helt ny måde at se landskabet på, når vi har besøgt både synlige fortidsminder og steder, hvor fortidsminderne ligger under jordoverfladen. 

PRIS: 995 KR.