FOREDRAG TIRSDAG D. 5/12 KL. 19-20.30 I FREDERIKSGADE 9, 3400 HILLERØD

foto 01

Elkabel Græsted – Borup. Udgravning af grubehus.

Arkæologens arbejdsmark byder altid på overraskelser og ganske ofte spændende fund. 2017 har ikke været en undtagelse. Fundene er væltet op af jorden til stor glæde for både arkæologerne på Museum Nordsjælland og alle med arkæologisk-historisk interesse. 

Blandt årets fund er flere ofrede urokser i kanten af den drænede Søborg Sø måske det mest spektakulære. Urokserne lå tæt ved et ca. 11.000 år gammelt affaldslag, som indeholdt knogler fra elg og kronhjort, samt redskaber af ben og flint. Søborg sø har i det hele taget afgivet mange fund i år. I samme område som urokserne er der fundet en samling af våben fra 1000-årene, som dækker over mindst fem økser, flere sværd, samt lanse- og spydspidser. Endnu et våben er fundet nær Søborg Slotsruin. Dette er dog en hagebøsse fra 13-1400-årene, hvilket er en uhyre sjælden genstandstype.

Heldigvis er der også foretaget undersøgelser andre steder end Søborg Sø. Ved Asminderød er der undersøgt en boplads med tilknyttede tørvegrave fra midten af jernalderen (omkring 2-300 e.Kr.). Tørvegravene rummede blandt andet ofrede lerkar, lyse sten og trægenstande, i form af plovskær, tørvespader og ukendte typer af tilhuggede trægenstande.

Ved Vassingerød og Skibstrup er der fundet bopladser fra ældre jernalder, tiden mellem 500 f.Kr. og 160 e.Kr., med spor efter jernproduktion, hvilket kun ses relativt sjældent. Jernet blev udvundet af myremalmen, som man gravede op af moselagene. 1 kilo myremalm kunne omdannes til ca. 10 gr. jern.

I Skævinge og Stenstrup er der undersøgt flere brønde fra sen middelalder og renæssance (1300-1660 e.Kr.). Brøndene i Stenstrup bestod af trætønder, hvor en enkelt var bevaret i sin fulde udstrækning, hvorimod de i Skævinge bestod af stensatte brøndskakter, som kendes helt op i moderne tid. I Skævinge er der desuden blevet udgravet en del af middelalder-landsbyen, med rester af gårde, hegn og gruber. De ældste fund går tilbage til 1100-årene, med undtagelse af tre løsfundene flintøkser, som hører til i yngre stenalder.

Netop yngre stenalder (3900-1700 f.Kr.) er dukket op på flere lokaliteter i år. Hen over efteråret er der udgravet affaldslag med flint og keramik i den vestlige kant af Hillerød, hvor Ullerødbyen Nord skal anlægges. I skrivende stund foretages der desuden udgravninger i kanten af den nedlagte flyvestation Værløse, hvor der ligeledes ligger tykke affaldslag; disse hører dog til en anden periode af den yngre stenalder, end fundene i Ullerødbyen.

Og så skal vi ikke glemme Helsinge Nord, eller Troldebakkerne, som byudviklingsområdet skal hedde, hvor der er udgravet velbevarede gårdsanlæg fra midten af jernalderen, store mængder jordovne fra den yngre bronzealder (1100-500 f.Kr.), samt fire teglovne fra slutningen af 1700-tallet. 

Kom og hør museumsinspektør Esben Aarsleff fortælle om årets udgravninger og se nogle af de mange fund. Det sker på Museum Nordsjælland, Frederiksgade 9, 3400 Hillerød, tirsdag d. 5. december kl. 1920.30. Der er parkering ved museet.

Det er gratis at deltage.

MNS logo r d