1. Program for skovvandringer

Mødested er normalt ved Mosegården kl. 10, og vi kører til et samlingssted i skoven i egne biler.

Vær opmærksom på at der kan forekomme andre mødetider.

Medbragte drikkevarer nydes på turen. Vi slutter ved middagstid. Detaljer, aflysninger mm. kan findes på  www.vaerloesehistorie.dk.

Akutte aflysninger meddeles med mail. Det er derfor en fordel at oplyse sin mailadresse til NBT.

Dieter Bolt udsender så vidt muligt nyhedsbreve.

I øjeblikket er deltagelsen fra 15-  til 35 deltagere.

Nærmere beskrivelse for følgende ture vil blive udsendt som nævnt ovenfor.

Skovvandring i Filetten og Terkildskoven søndag den 5. maj. Skovhistorie, Filetten eller Aboretet med mange sjældne træer, Terildskoven med kalkbrud, oldtidsminder og meget mere

Skovvandring omkring Bryggeri Skovlyst torsdag aften den 6. juni kl. 19. Vandring ned forbi Brænddejung og Giselfeldtengen med afslutning på Bryggeriet. Vi skal blandt andet se på rillesten, gamle ejendomsskel, særlige beplantninger, hulveje, navnes oprindelse og meget mere. Afgang fra Mosegaarden kl 19 med opsamling på parkeringspladsen ved Skovlystvej lige nord for Bryggeriet.

2. Program for aftenmøder og ture mm.

Aftrnmøder begynder, hvis ikke andet er nævnt på Mosegaarden, Skovgårds Alle 37, 3500 Værløse kl.19.30.

Ændringer i programmet kan blive aktuelle, og vil blive medelt via mail mm.

Studiekredsen, ” Mennesket gennem de ældste tider” er kommet godt i gang. Henvendelse kan ske til NBT. Nye medlemmer er velkomne. De nærmeste aktiviteter er fire besøg på Nationalmuseet.

De tidligste menneskeaber, mandag den 27. maj ved Niels B.Thomsen. Niels har besøgt Rusinge øen i Viktoriasøen. På Rusinga har man fundet meget komplette fosiler af tidlige menneseaber (18,7 mio.år), Proconsul og utallige andre fossiler fra planter og dyr. Niels blev i flere dage vist rundt af arkæologer fra Kenyas nationalmuseet, og tog mange billeder af fossiler. Der vil også blive fortalt om det nutidige Rusinga mm.og Proconsul vil blive sat ind i udviklingsfølgen for menneskeaberne.

Besøg på  Museum Nordsjællands udstilling ” Ad Libitum” i Hillerød den 15. juni med afgang fra Mosegaarden kl. 13, entre 40 kr. Læs mere om udstillingen på museets hjemmeside. Vi arrangere fælles kørsen og bidrager lidt til schauførerne. Jeg vil være taknemmelig om I gir mig en tilmelding via mail. Niels hører om fx Pernille vil vise rundt for nogle flasker.

Rejsen til Sydengland i september 2024.

Endelig program er er udsendt. Alle i Arkæologigruppen og Skovvandringsgruppenvil har fået programmet tilsendt, med tilmelding efter ”først til mølle” til Kulturrejser Europa. Vi samarbejder med DAA, og Oldskriftsselskabet har udsendt programmet til deres medlemmer. Henvendelse og tilmelding skal ske til rejseselskabet. Man er naturligvis velkomne til at kontakte NBT.

Der er nu mere end 13 der har givet tilsagn om deltagelse. Blandt andet er Peter Vang Petersen tilmeldt. Vi skal op på 20 deltagere.

Medlemmer, som ikke har tilmeldt sig, bedes venligst genoverveje deltagelse

Alle er velkomne til at reklamere for rejsen.

 Arrangementer under planlægning og overvejelse.

  • Foredrag om arkæologiske fund fra kældre og byggetomter i Værløse og Kirke Værløse
  • Om aboriginals, Pusser og Mads sidst på året
  • Besøg på Nationalmuseet, Jernalder udstillingerne

Aller er velkomne til at komme med forslag til aktiviteter herunder foredrag!

Næste aftenmøde efter mødet i maj bliver tili september

Dieter sætter ovenstående program på Foreningens hjemmeside.

 Nabogruppers aktiviter

Vi er velkommen til Tværpilens og Flækkens arrangementer. Begges programmer kan ses på www.tvaerpilen.dk og www.flaekken.dk.

3. Skovdatabasen og skovene

Klaus Koed er den der styrer opdateringen af basen og udsender forslag til opdateringer og til turdatoer for eftersyn af kulturminder.

Dieter Bolt styrer basens opdatering.

Der er udarbejdet konkrete forslag til digitale vandringer i vore skovområder og der skalarbejdes videre hermed. Der er i denne forbindelse udarbejdet otte beskrivelser af kulturminder, som skal indgå i den første tur. Systemet og turene skal beskrives særskilt på foreningens hjemmeside, og der skal således udarbejdes en overordnet beskrivelse af tursystemet med en tilhørende ”brugsanvisning. Turene skal vises på digitale kort. Dieter og Niels har afholdt et første møde og der arbejdes på sagen. Niels og Poul tager kontakt til Dieter.

.Årlige møde med Naturstyrelsen på Ravnehus.

Mødet blev afholdt på Ravnehus den 18.april. Naturstyrelsens referatet fra mødet er insat i det følgende,.Det var optimalt at Peter Søland deltog for første gang, Peter har ansvaret for kultursporene i vore skove.

 Niels kontakter Furesø Museer vedrørende eventual flytning af Rillesten og opstilling af stenbænk.

Niels kontakter Museum Nordsjælland vedrørende fund fra Ønskebøgen,(ønsker museet at få de fundne mønter?) og Tvillingehøjene i Farum Lillevang.

Vi opsætter først landmålerstokke ved truede kulturspor, når vi får besked om at en hugst er forstående.

4.  Hjemmesider

Det er beslutte at lægge Arkæologigruppens flotte hjemmeside ind som en del af Historisk Forenings hjemmeside. NBT og PK indgår fremover i hjemmesidearbejdet, ( fotos, referater, informationer, programmer mm.)

Arbejdet er undervejs og tegner godt. Arkæologigruppens hjemmeside kan nu nås under ”Arbejdsgrupper”. NBT og PK tager kontakt til Dieter for at komme videre.

Domænenavnet Fuark er således opsagt, og fungerer ikke mere.

5.  Detektorgruppen

Gruppen ledes af Freddy Arntsen, som er med i Arkæologiudvalget, der referer til Foreningens bestyrelse.

Gruppen er meget aktiv, og har som vanligt udført flere undersøgelser i samarbejde med MN.

FA står for en undersøgelse ved Ønskebøge. Undersøgelsen er gennemført, og der blev kun fundet ialt 10-12 kobber- og sølvmøter fra omkring 1900. I forbindelse med detektorundersøgelsen kom det overraskende frem, at der var søgt med detektor på stedet og overalt i vore skove gennem en årrække, og at der gennem tiden er fundet mange mønter ved bøgen. Forløbet er kort nedfældet i en fundrapport. Freddy sende rapportenr til Museum Nordsjælland.

Detektorgruppen vil gerne foretage en undersøgelse omkring, Kaffehøj, Kakaohøj og Thehøj i Farum Lillevang. Niels kontakter Mette.

Detektorgruppen deltager i Museum Nordsjællands undersøgelserne ved Jonstrup, hvor der blandt andet er fundet to middelaldergårde.. Her er allerede fundet en del borgerkrigsmønter fra sidst i 1300-tallet og andet.

Detektorgruppen deltager ligeledes i en omfattende undersøgelde nær Super Sygehuset med Museum Nordsjælland. Her er tale om undersøgelser af en meget fundrig middelalder lokalitet.

Hanne Jensen har en Fisher-detektor ,ældre type, som Detektorgruppen kan overtage. Detektorgruppen vil gerne overtage detektoren. Freddy tager kontakt til Hanne.

6.  Registrering af fund og Furesø Museer, Museum Nordsjælland (NS), udstillinger mm.

Registreringen af Vindkildesamlingen påbegyndtes 20. oktober på Vejgården og er i god gænge.

Museum Nordsjælland ser kun fordele ved at registreringsdatabasen (Furesø fund) lægges ind frit tilgængelig på Foreningens hjemmeside.

PK arbejder I sammen med museerne om at samle mere viden om stenene på Mosegaardens gårdsplads

Museum Nordsjælland foretager iøjeblikket udgravninger, og der er fundet spor af bebyggelse fra flere tidsaldre( romersk- og germansk jernalder, samt  middelalder). Detektorgruppen deltager med detektorundersøgelser. Der var en vellykket rundvisning lørdag den 20. april med omkring 60 fremmødte. Arkæologigruppen var inviteret.

 Det anbefales at besøge museum NS hjemmeside, der oplyser om mange spændende arrangementer.

Museet udsender jævnligt invitationer til aktiviteter.

Vi sætter meget stor pris på samarbejdet med museet og museets gode åben hus arrangementer i forbindelse med udgravninger!

7. Høstmarked og Håndværketsdag hos Skolelandbruget

Vi regner ikke med sådan aktivitet. I sted gennemfører vi Arkæologiensdag den 25. august. Arkæologigruppen deltager gerne, hvis aktiviteten genoptages.

8.  Arkæologiens dag i Furesø

Dagen gennemføres den 25. august efter samme ide som i 2023 med fremlæggelse af oldsager, gennemgang af udstillinger,” hands on”, snak om medbragte oldsager og fund mm. Det vil være godt med en omtale i pressen. Detektorgruppen deltager ikke.

 9. DAA (Danske Amatørarkæologer nu DAA, (før SDA)

Der var DAA årsmøde søndag den 14. april. Der var ingen deltagere fra Arkæologigruppen, som følge af andre aktiviteter.

 10. Rydning af oldtidsminde

Rydning i 2024 vil foregå, 6. maj, ved Boghvede dyssen. Skovstien fra Frederiksborgvej.er tilgroet og der ligger væltede træer over stien. Dyssen er stærkt tilgroet af bregner og gyldenris og begyndende skovbevoksning.

Kontaktet er skovfoged Peter Søland (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) og skovløber Anders Rein (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.).

 11. Åben skole

Intet nyt.

Erni og Niels deltog en eftermiddag på Naturhistorisk Museum, hvor man fejrede 50-årsjubilæet for fundet af “Lucy”, Australopiticus Aferensis. Finderen, Donald Johansson deltog.