Arkæologigruppens program Januar 2025
1. Program for skovvandringer
Mødested er normalt ved Mosegården kl. 10, og vi kører til et samlingssted i skoven i egne biler.
Vær opmærksom på at der kan forekomme andre mødetider.
Medbragte drikkevarer nydes på turen. Vi slutter ved middagstid. Detaljer, aflysninger mm. kan findes på www.vaerloesehistorie.dk.
Akutte aflysninger meddeles med mail. Det er derfor en fordel at oplyse sin mailadresse til NBT. Der aflyses ved vedvarende regn eller storm.
Der udsendes så vidt muligt nyhedsbreve.
I øjeblikket er deltagelsen fra 15- til 25 deltagere.
Nærmere beskrivelse for følgende ture vil blive udsendt som nævnt ovenfor.
Skovvandring i Nørreskoven søndag den 23. februar. Vi skal opleve den sydlige del af skoven langs Skovlinjen. Vi skal opleve afdelingssten, en stenstrøning, rillesten, en stor slibesten, en dysse mm. Opsamling, hvor Skovgårds Alle møder Skovlinjen, og hvor der går vej ind i skoven med parkeringsmuligheder.
Skovvandring i Farum Lillevang søndag den 23. marts. Vi skal opleve udsynet i skoven. De seneste gange vi har besøgt skoven har været om sommeren med begrænset udsyn. Igen besøger vi den forsvundne landsby Bodelstorp, bronzealderhøjene, bla. Tvillingehøjene (hvor vi skal rydde til maj), den gamle brønd ved Bodelstorp mm. Opsamling på parkeringspladsen i Farum Lillevang. Pladsen ligger til venstre for Slangerupvej cirka 400 m inde i skoven, når man kommer fra Farum.
Skovvandring i Ryget Skov og Præsteskoven søndag den 13. april. Igen skal vi nyde udsynet i skoven betinget af årstiden. Vi skal besøge Rygethøj et par dysser, hulvejene i Præsteskoven, oldtidsager systemer mm. Måske er der anemoner. Opsamling ved Olaf Becks Alle, Kastanjehaven og Lærkehaven. Herfra går vejen mod Ryget høj.
2. Program for aftenmøder og ture mm.
Aftenmøder begynder, hvis ikke andet er nævnt på Mosegaarden, Skovgårds Alle 37, 3500 Værløse kl.19.30.
Ændringer i programmet kan blive aktuelle, og vil blive meddelt via mail mm.
Juleafslutning mandag den 9. december kl.19 på Mosegaarden. Arkæologigruppen inklusive Studiegruppen deltager. Efter smag og behag medbringes lidt at spise og drikke. Efter spisningen er der underholdning, hvor der vil blive fortalt og vist billeder fra vores tur i september til Cornwall. Indtil videre har Erni og Niels meldt sig som underholdere, andre er naturligvis særdeles velkomne.
Vi har nu haft juleafslutning 45-gange.
Focus på Maglemosekulturen mandag den 6. januar. Overblik og status ved Niels B. Thomsen med seneste nyt nationalt og lokalt. Igen er klima og DNA i fokus. Her vil blandt andet blive fortalt om spændende fund af træplatforme ved Søborg Sø i Nordsjælland og om resultaterne af datering af fiskelystre, der fortæller om krise i Maglemosetiden og om forbindelse med andre jægerkulturer. Der vil blive sat styr på periodens forskellige mikrolittyper mm.
Besøg og fortælling på museet Færgegården søndag den 16. februar. Her er en ny udstilling ”Livet ved fjorden fra oldtid til nutid”, som har fået meget fine omtaler. Vi kører fra Mosegaarden kl. 13 i egne biler. Vi satser på samkørsel. Vi mødes på museet omkring kl.13.30. Museet har normalt lukket om vinteren, men har åbent i Vinterferien, uge 7.
Megalitanlægget Stonehenge i England mandag den 24. marts. Niels B. Thomsen fortæller. Vi besøgte anlægget på Cornwall turen, og har ved den lejlighed gennemfotograferet anlægget og den omfattende udstilling på stedets nye besøgscenter med mange fund og illustrationer at hele områdets lange udvikling, hvor selve Stonehenge kun er kulminationen af udviklingen. Her er tale om mange nye erkendelser
Vindekildesamlingen mandag den 28. april. Erni Lundberg og N.B.Thomsen fortæller. Vindekildesamlingen er opsamlet omkring gården Vindekilde ved Værebro å nær Ganløse af ægteparret Gudrun og Einer Vindekilde, der var nære venner med Karl. K. Nielsen. Samlingen dækker hele oldtiden og indeholder rigtig mange interessante og spektakulære genstande. Arkæologigruppens registreringsgruppe har netop afsluttet en registrering af samlingen med billeder af alle samlingens genstande. Der vil blive fortalt om området, ægteparret og om de mange genstande.
Bondestenalderen i et nyt lys mandag den 19. maj. Erni Lundberg og N.B.Thomsen fortæller. Der er vendt op og ned på mange forhold i forbindelse med det første landbrug og landbrugets udvikling i Danmark og omverdenen, først og fremmest som følge af resultaterne fra DNA - og mosegeologiske undersøgelser. Vi tager disse forhold op til diskussion og nærmere overvejelse.
Arrangementer under planlægning og overvejelse.
- Foredrag om arkæologiske fund fra kældre og byggetomter i Værløse og Kirke Værløse
- Om resultaterne fra de seneste Jonstrup udgravninger, Museum Nordsjælland, 2026
- Besøg i Nationalmuseets nye udstilling om vikingetiden, Vølvens Varsel
Aller er velkomne til at komme med forslag til aktiviteter herunder foredrag!
Studiekredsen, ” Mennesket gennem de ældste tider” er kommet godt i gang. Henvendelse kan ske til NBT. Nye deltagere er meget velkomne.
Vi vil følge landbrugets udvikling fra Syrien og gennem Europa til Danmark, blandt andet med billeder og oplevelser fra Arkæologigruppens mange rejser og museumsbesøg samt med nye erkendelser fra DNA-undersøgelser og om klimaets indflydelse mm.
Rejsen til England i september 2025.
Udgangspunktet var fire foreløbige rejsemål: Shetlandsøerne, Ydre-og Indre Hebrider, Færøerne og Island.
Det blev i forbindelse med Steffens arbejde med rejsemålene erkendt at rejen til Hebriderne var det eneste mulige og tilstrækkelig interessante mål. Et forslag til program mm. er til gennemarbejdelse hos Kulturrejser og vi venter på snarligt svar om priser mm. Økonomien skal holdes på et rimeligt niveau. Herefter skal rejsegruppen orienteres. Vi satser på forhåndstilsagn.
Aller er velkomne til at komme med forslag til aktiviteter herunder foredrag!
Nabogruppers aktivister
Vi er velkommen til Tværpilens og Flækkens arrangementer. Begges programmer kan ses på www.tvaerpilen.dk og www.flaekken.dk.