Page 330 - FuresøHistorien, bind 1
P. 330
JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 59 SESS: 17 OUTPUT: Tue Oct 8 14:38:57 2013
/first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_04
Figur 61. Caspers karpedam i Nørreskoven. Foto: NBT.
vin fremkaldte en større rus, der kunne vare bekræftede og sagde, at der blev skænket øl,
hele dagen og ikke sjældent kostede folk li- når de kom og skulle have lavet arbejde hos
vet. 96 smeden. Somme tider havde smeden øllet, an-
Drukkenskab var i 1500- og 1600-tallet en dre gange var det et sted i nærheden. Andre
uadskillelig del af hverdag og fest. Drukture vidner fremførte, at smeden altid havde en pot
var en normal foreteelse, og forskellen mellem øl til salg, når godtfolk kom til ham for at få la-
samfundslagene gik mere på drikkevarernes vet arbejde. Da Niels Smed blev foreholdt
ædelhed end rusens omfang. Christian IV var disse anklager, indrømmede han, at han holdt
europæiskberømtforsitumådeholdendedrik- ulovlig kro og at han ikke mente, det kunne
keri. Også den daglige tilværelse i landsbyen gøre nogen fortræd. Han pointerede, at han
blev præget af drikkeriet. Trods idelige forbud ikke kunne stå ved en hed ild og smede uden at
holdt bønderkarlene sig ikke tilbage her, og få noget at drikke. 97
smugkroer fandtes overalt. Det voldsomme drikkeri var tydeligvis et
problem, som myndighederne via love og for-
Smugkro i Farum. ordninger kæmpede en forgæves kamp imod.
Den 17. april 1627 blev der lagt sag an mod For at begrænse brygning og salg af øl blev der
smeden Niels Madsen. Fogeden Michel Han- ved Smørum herredsting den 16. december
sen svor, at smeden holdt ulovlig kro og øltap- 1650 oplæst et kongeligt brev med en klage
ning imod kongens forordning. Per Jørgensen over den stigende fremstilling og salg af øl
330