Page 328 - FuresøHistorien, bind 1
P. 328
JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 57 SESS: 17 OUTPUT: Tue Oct 8 14:38:57 2013
/first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_04
Figur 58. Vinterforråd under hane-
bjælken. Frilandsmuseet, Foto JVL.
mad til vinteren. Pølser blev stoppet, salttøn- bede sig op og hos de rige, også makrel, ål og
den fyldt, kødet hængt til røgning og det behø- laks.
92
rige antal talglys støbt. Resten af året var det Silden forekom i store mængder i Sundet, i
de færreste, der kunne holde sig selv med bælterne og ved kysterne. Prisen var derfor lav,
ferskt kød, og man måtte så ty til slagterne el- og som følge deraf måtte alle kystboere for-
ler høkerne tæresildimånedsvismindst4gangeomugen,
både til middag og aften. Under sådanne for-
Fisk hold længtes man naturligvis efter den tørrede
Fisk udgjorde en vigtig livsfornødenhed. Ifølge fisk, der kunne fremtræde som en delikatesse,
gammel skik blev der serveret fisk både mid- men den kyndige husmoder holdt hus med
dag og aften på hver af ugens fiskedage. Ho- årets fiskeforsyning.
vedparten var tørret fisk. Før vinterens komme Endnu mod slutningen af det 19. årh. ud-
havde de fleste forsynet sig med de fornødne gjorde ikke fersk, men tørret fisk landalmuens
bundter at tørret torsk, flynder osv. festspise i Danmark.
Foruden tørret fisk sørgede man for ved ef- Ferskvandsfiskeri blev drevet i stor måle-
terårstid at få nedsaltet tilstrækkeligt med fisk stok overalt. Hvor der fandtes en dam, en tør-
til vinteren. Tønder med saltet torsk og sild ho- vemose eller et gadekær, sørgede man for at
328