Page 328 - FuresøHistorien, bind 1
P. 328

JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 57 SESS: 17 OUTPUT: Tue Oct 8 14:38:57 2013
    /first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_04











                                                                          Figur 58. Vinterforråd under hane-
                                                                          bjælken. Frilandsmuseet, Foto JVL.








































                        mad til vinteren. Pølser blev stoppet, salttøn-  bede sig op og hos de rige, også makrel, ål og
                        den fyldt, kødet hængt til røgning og det behø-  laks.
                                          92
                        rige antal talglys støbt. Resten af året var det  Silden forekom i store mængder i Sundet, i
                        de færreste, der kunne holde sig selv med  bælterne og ved kysterne. Prisen var derfor lav,
                        ferskt kød, og man måtte så ty til slagterne el-  og som følge deraf måtte alle kystboere for-
                        ler høkerne                           tæresildimånedsvismindst4gangeomugen,
                                                              både til middag og aften. Under sådanne for-
                        Fisk                                  hold længtes man naturligvis efter den tørrede
                        Fisk udgjorde en vigtig livsfornødenhed. Ifølge  fisk, der kunne fremtræde som en delikatesse,
                        gammel skik blev der serveret fisk både mid-  men den kyndige husmoder holdt hus med
                        dag og aften på hver af ugens fiskedage. Ho-  årets fiskeforsyning.
                        vedparten var tørret fisk. Før vinterens komme  Endnu mod slutningen af det 19. årh. ud-
                        havde de fleste forsynet sig med de fornødne  gjorde ikke fersk, men tørret fisk landalmuens
                        bundter at tørret torsk, flynder osv.  festspise i Danmark.
                           Foruden tørret fisk sørgede man for ved ef-  Ferskvandsfiskeri blev drevet i stor måle-
                        terårstid at få nedsaltet tilstrækkeligt med fisk  stok overalt. Hvor der fandtes en dam, en tør-
                        til vinteren. Tønder med saltet torsk og sild ho-  vemose eller et gadekær, sørgede man for at

                        328
   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333