Page 326 - FuresøHistorien, bind 1
P. 326

JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 55 SESS: 17 OUTPUT: Tue Oct 8 14:38:57 2013
    /first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_04











                                                                          Figur 55. Strikket bondehat. Natio-
                                                                          nalmuseet. Foto: NBT.
































                        ter til 12 personer. Et almindeligt saltmadsfad  Amager, som i hjemlandet havde lært at dyrke
                        skulle iflg. vor første kulturhistoriker Troels  grønsager, øvede længe kun i ringe grad ind-
                        Lund indeholde: 1/3 flæskeside, 1/16 okse, ]  flydelse på danskernes spisevaner. Kartoflen,
                        lam, en oksetunge og en kødpølse. 88  som i 1500-tallet var bragt til Europa, og som i
                           Den almindelige mands daglige kost var  tidens løb blev et vigtigt middel til bekæm-
                        saltet kød eller fiskespiser. I forbindelse med  pelse af skørbug, var i mange år endnu ukendt
                        udgravningerne i Jonstrup i 2008 fandt man ud  eller i hvert fald ubenyttet i Danmark. 90
                        over knogler af køer, heste og fjerkræ en del
                        fiskeben og skæl fra bl.a. aborre. Det er inter-  Spisereglementet for 12 fattige disciple, som
                        essant, at der også blev fundet ben af salt-  fik underhold på Vordingborgs latinske skole
                        vandsfisk som skrubber og rødspætter. I luft-  1615-32 var følgende: 91
                        linie er der ca. 15 km. til henholdsvis Øresund  Daglig fik de: 24 hofbrød og 16 potter øl. Dertil
                        eller Roskilde fjord. Det kan ikke udelukkes, at  fik de:
                        bønderne selv har fanget fladfiskene, men det  søndag:  en side flæsk og kål
                        er dog mere sandsynligt, at saltvandsfiskene  mandag: 24 saltede sild og grød
                        er købt på markedet. 89               tirsdag:  sild og ærter
                           I fire dage om ugen spistes stærkt saltet el-  onsdag:  sild og ærter
                        ler røget kød og i de tre andre saltede eller  torsdag:  hver anden uge en fjerding okse-
                        vindtørrede fisk. Jo federe desto større velbe-  kød og hver anden uge fårekød og
                        hag. Med undtagelse af kål benyttedes sjæl-   grød
                        dent eller aldrig grønsager. Den af Christian II  fredag:  sild og grød
                        etablerede koloni af hollandske bønder på  lørdag:  sild og ærter

                        326
   321   322   323   324   325   326   327   328   329   330   331