Page 326 - FuresøHistorien, bind 1
P. 326
JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 55 SESS: 17 OUTPUT: Tue Oct 8 14:38:57 2013
/first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_04
Figur 55. Strikket bondehat. Natio-
nalmuseet. Foto: NBT.
ter til 12 personer. Et almindeligt saltmadsfad Amager, som i hjemlandet havde lært at dyrke
skulle iflg. vor første kulturhistoriker Troels grønsager, øvede længe kun i ringe grad ind-
Lund indeholde: 1/3 flæskeside, 1/16 okse, ] flydelse på danskernes spisevaner. Kartoflen,
lam, en oksetunge og en kødpølse. 88 som i 1500-tallet var bragt til Europa, og som i
Den almindelige mands daglige kost var tidens løb blev et vigtigt middel til bekæm-
saltet kød eller fiskespiser. I forbindelse med pelse af skørbug, var i mange år endnu ukendt
udgravningerne i Jonstrup i 2008 fandt man ud eller i hvert fald ubenyttet i Danmark. 90
over knogler af køer, heste og fjerkræ en del
fiskeben og skæl fra bl.a. aborre. Det er inter- Spisereglementet for 12 fattige disciple, som
essant, at der også blev fundet ben af salt- fik underhold på Vordingborgs latinske skole
vandsfisk som skrubber og rødspætter. I luft- 1615-32 var følgende: 91
linie er der ca. 15 km. til henholdsvis Øresund Daglig fik de: 24 hofbrød og 16 potter øl. Dertil
eller Roskilde fjord. Det kan ikke udelukkes, at fik de:
bønderne selv har fanget fladfiskene, men det søndag: en side flæsk og kål
er dog mere sandsynligt, at saltvandsfiskene mandag: 24 saltede sild og grød
er købt på markedet. 89 tirsdag: sild og ærter
I fire dage om ugen spistes stærkt saltet el- onsdag: sild og ærter
ler røget kød og i de tre andre saltede eller torsdag: hver anden uge en fjerding okse-
vindtørrede fisk. Jo federe desto større velbe- kød og hver anden uge fårekød og
hag. Med undtagelse af kål benyttedes sjæl- grød
dent eller aldrig grønsager. Den af Christian II fredag: sild og grød
etablerede koloni af hollandske bønder på lørdag: sild og ærter
326