Page 232 - FuresøHistorien, bind 1
P. 232
JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 73 SESS: 40 OUTPUT: Tue Oct 8 14:22:12 2013
/first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_03
Figur 61. Fingerbøl og nåle fra 1300-tallet. Fundet i vandmøllen ved Kirke Værløse. Foto: NBT.
den katolske kalender havde mange faste- brød, godt dansk og tysk øl, mælkeretter og
dage, hvor menuen stod på fisk. Fra 1200-tal- fisk, vel tilberedte, krydrede og i rigt mål.« 120
let begyndte man i større stil at nedsalte som Det manglende kød skyldtes ligesom vinen en
supplement til rygning og tørring. Fiskevand Cistercienser-regel. Overklassens madkunst
spillede gennem tiden en stor rolle i lokalom- blev efterhånden avanceret og kongernes taf-
rådet, men ferskvandsfisk gled langsomt over ler kunne bestå af over 25 retter.
mod at blive fin spise. Fra Sorø Kloster eksiste-
rer der fra omkring år 1300 et par kogebøger i Familien
finere fransk madlavning, hvor saucen inde- Manharnormaltbetragtetfamiliernesomstor-
holder godt med vin – som Cisterciensermun- familier, der beboede de store rum i vikingeti-
kene ellers ikke måtte drikke! I lokalhistorien dens huse. Det kan være rigtigt, men i så fald
bør vi dog snarere lytte til vor gamle bekendt skulle også tjenestefolk og slaver medregnes.
fra Lille Værløse, Jon Jonsen Little, der i sit te- I middelalderen er der en tendens til en udvik-
stamente beskrev det festmåltid, som mun- ling frem mod den mere moderne kernefami-
kene i Esrum Kloster hvert år på hans dødsdag lie, og kirken forsøger at gøre ægteskabet til
skulle spise på hans regning, så han altid en aftale mellem to ægtefæller i stedet for mel-
kunne fremstå i salig ihukommelse: »Hvede- lem to familier – men familieejerskabet »fæl-
232