Page 232 - FuresøHistorien, bind 1
P. 232

JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 73 SESS: 40 OUTPUT: Tue Oct 8 14:22:12 2013
    /first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_03



















































                        Figur 61. Fingerbøl og nåle fra 1300-tallet. Fundet i vandmøllen ved Kirke Værløse. Foto: NBT.

                        den katolske kalender havde mange faste-  brød, godt dansk og tysk øl, mælkeretter og
                        dage, hvor menuen stod på fisk. Fra 1200-tal-  fisk, vel tilberedte, krydrede og i rigt mål.« 120
                        let begyndte man i større stil at nedsalte som  Det manglende kød skyldtes ligesom vinen en
                        supplement til rygning og tørring. Fiskevand  Cistercienser-regel. Overklassens madkunst
                        spillede gennem tiden en stor rolle i lokalom-  blev efterhånden avanceret og kongernes taf-
                        rådet, men ferskvandsfisk gled langsomt over  ler kunne bestå af over 25 retter.
                        mod at blive fin spise. Fra Sorø Kloster eksiste-
                        rer der fra omkring år 1300 et par kogebøger i  Familien
                        finere fransk madlavning, hvor saucen inde-  Manharnormaltbetragtetfamiliernesomstor-
                        holder godt med vin – som Cisterciensermun-  familier, der beboede de store rum i vikingeti-
                        kene ellers ikke måtte drikke! I lokalhistorien  dens huse. Det kan være rigtigt, men i så fald
                        bør vi dog snarere lytte til vor gamle bekendt  skulle også tjenestefolk og slaver medregnes.
                        fra Lille Værløse, Jon Jonsen Little, der i sit te-  I middelalderen er der en tendens til en udvik-
                        stamente beskrev det festmåltid, som mun-  ling frem mod den mere moderne kernefami-
                        kene i Esrum Kloster hvert år på hans dødsdag  lie, og kirken forsøger at gøre ægteskabet til
                        skulle spise på hans regning, så han altid  en aftale mellem to ægtefæller i stedet for mel-
                        kunne fremstå i salig ihukommelse: »Hvede-  lem to familier – men familieejerskabet »fæl-

                        232
   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237