Page 81 - Ubudne gæster
P. 81

ned i knæ i buskadset, indtil faren er drevet over.  Om sommeren er Lis og de
                                                         16
            andre børn altid ude i skoven og plukke hindbær og i en periode også skovjord bær,
            som hendes mor så laver syltetøj af. 17


            Jagt og fiskeri
            Al jagt er blevet forbudt på gårdene omkring Lejren. Man skal passe på, hvad man
            siger i telefonen, den bliver aflyttet. Far og Karl Jensen, Fruegaard blev afbrudt i
            går, det var jagten de talte om. 18
               Alex er 6 år, da han med sin familie flytter til Værløse. Faderen er maskin-
            mester, og de kommer til at bo på 1. sal i tjenesteboligen til vandværket på Balle-
            rup vej. Alex’ far fisker flittigt i Søndersø. Han fanger mange ål. Middagsmaden
            står tit på stegt ål, ål i carry, ål i gelé m.v. 19


            Madlavning på seminariet
               Jørgen Egedal Poulsen er seminarieelev på Jonstrup Seminarium, og han hører
            til de såkaldte selvasketer i en gruppe med to andre. Selvasketerne er dem, der selv
            til bereder deres mad for at leve så billigt som muligt. Hver morgen spiser de
            havre gryn med mælk og sukker, og de middagsretter, der ofte kommer på bordet,
            er: blod pølse, byggrynsgrød, sødsuppe, sagosuppe, selleribøf, tomatbøf, rødbede­
            frikadeller, stuvede kålroer, øllebrød, brændenældesuppe og hybensuppe.
               Af og til er der råd til luksus: Kartofler på bordet hver dag – stegte eller bra sede
            – syltede eller henkogte frugter eller grøntsager fra egen kolonihave. En sjæl den
            festmiddag består af en stegt fasan, citronfromage med gulddråber og solbær­
            rom.
               For at gøre en dyd af nødvendigheden afleverer de en større opgave, hvor de i
            3­4 uger fra morgen til aften vejer alt, hvad de spiser og omregner det til kalorier,
            vitaminer, kulhydrater og fedtprocenter. Resultatet er, at de faktisk lever sundt.
               De tager situationen med godt humør, men tiderne er usikre, og deres be gyn d -
            ende engagement i modstandsbevægelsen gør fremtiden usikker. Derfor laver de
            en aften en traktat: Hver af dem indbetaler 11,08 kr. på en bankbog, og så aftaler
            de at mødes om 20 år – dem, der måtte overleve. Ved jubilæumsmødet skal de ha-
            ve en festmiddag, hvor første ret er: havregryn med mælk og sukker!
               Digteren Erik Knudsen, seminarieelev i Jørgens klasse l940 – 44, fortæller om
            køerne hos slagteren i Ballerup:



                                                                                  79
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86