Page 81 - Ubudne gæster
P. 81
ned i knæ i buskadset, indtil faren er drevet over. Om sommeren er Lis og de
16
andre børn altid ude i skoven og plukke hindbær og i en periode også skovjord bær,
som hendes mor så laver syltetøj af. 17
Jagt og fiskeri
Al jagt er blevet forbudt på gårdene omkring Lejren. Man skal passe på, hvad man
siger i telefonen, den bliver aflyttet. Far og Karl Jensen, Fruegaard blev afbrudt i
går, det var jagten de talte om. 18
Alex er 6 år, da han med sin familie flytter til Værløse. Faderen er maskin-
mester, og de kommer til at bo på 1. sal i tjenesteboligen til vandværket på Balle-
rup vej. Alex’ far fisker flittigt i Søndersø. Han fanger mange ål. Middagsmaden
står tit på stegt ål, ål i carry, ål i gelé m.v. 19
Madlavning på seminariet
Jørgen Egedal Poulsen er seminarieelev på Jonstrup Seminarium, og han hører
til de såkaldte selvasketer i en gruppe med to andre. Selvasketerne er dem, der selv
til bereder deres mad for at leve så billigt som muligt. Hver morgen spiser de
havre gryn med mælk og sukker, og de middagsretter, der ofte kommer på bordet,
er: blod pølse, byggrynsgrød, sødsuppe, sagosuppe, selleribøf, tomatbøf, rødbede
frikadeller, stuvede kålroer, øllebrød, brændenældesuppe og hybensuppe.
Af og til er der råd til luksus: Kartofler på bordet hver dag – stegte eller bra sede
– syltede eller henkogte frugter eller grøntsager fra egen kolonihave. En sjæl den
festmiddag består af en stegt fasan, citronfromage med gulddråber og solbær
rom.
For at gøre en dyd af nødvendigheden afleverer de en større opgave, hvor de i
34 uger fra morgen til aften vejer alt, hvad de spiser og omregner det til kalorier,
vitaminer, kulhydrater og fedtprocenter. Resultatet er, at de faktisk lever sundt.
De tager situationen med godt humør, men tiderne er usikre, og deres be gyn d -
ende engagement i modstandsbevægelsen gør fremtiden usikker. Derfor laver de
en aften en traktat: Hver af dem indbetaler 11,08 kr. på en bankbog, og så aftaler
de at mødes om 20 år – dem, der måtte overleve. Ved jubilæumsmødet skal de ha-
ve en festmiddag, hvor første ret er: havregryn med mælk og sukker!
Digteren Erik Knudsen, seminarieelev i Jørgens klasse l940 – 44, fortæller om
køerne hos slagteren i Ballerup:
79