Page 35 - Årsskrift 1984 fra Historisk Forening Værløse
P. 35

give et større areal til have, og landsbyens
            huse havde ikke ret meget jord at afgive
            til fryd for øjet, den skulle også være til
            gavn; men der blev dog til en smule pryd-
            have foran stuehuset, som var omgivet af
            en hæk, risgærde eller et stakit. Også her
            ser vi klosterhavens  grundplan  gentage
            sig. Haven skulle opleves ved, at man
            spadserede på de små gange, som omgav
            blomsterbedene,  hvilke var omkransede
            af lave hække af f. eks. buksbom,  laven-
            del eller isop. I anlæggets midtpunkt  blev
            der ofte plantet et træ, der ligesom i klo-
            sterhaven symboliserede  livet.
              Blomsterhaverne  indeholdt skønne, vel-
            duftende eller sjældne planter, såsom bal-  Timian  blev bundet  i kranse eller buketter  og tørret
                                                               til vinterbrug.
            sam, lavendel, aurikel, havefuchsia,  iris,
            pæon, fjernellike,  gyldenlak  og valmue.
            Om foråret kom løgplanter, såsom vinter-  des også i sengehalmen for at holde lop-
            gækker, påske- og pinseliljer,  dorothea-  perne borte, hvorfor den fik navnet» Vor
            liljer, tulipaner,  kejserkroner  og senere  frues sengehalm«.
            liljer, f. eks. madonnaliljer.  Haveroser og  Malurt fandtes også i alle haver og tør-
            buksbom  var de mest almindelige buske  redes ligeledes. Friske malurtgrene  blev
            og tillige meget nyttige, da man af tørrede  puttet i en flaske med brændevin  og blev
            rosenblade  og lavendel tilberedte en lug-  til en bitter, som var et godt middel ved
            telse, som man overhældte  med brænde-  mavebesvær  og kunne dulme tandpine.
            vin og stænkede på tøjet. Tørrede rosen-  Malurten  kaldtes også mølurt.  Ved ho-
            blade og lavendel lagdes også på bilæg-  vedrengøringen  af kisteklæder  og linned
            gerovnen for at give en god duft i stuerne,  blev der røget med tørret  malurt  mod
            før gæsterne kom. Buksbommen var me-  møl.
            get brugt til at binde kranse af, som man  I frugthaven  dyrkede man æbler, pæ-
            medbragte til begravelser.            rer, blommer og kirsebær.
              Urtegården - kålgården - var altid ind-  Æbler blev brugt meget i den daglige
            hegnet, så høns, ænder og andre dyr ikke  kost, stegt sammen med flæsk eller kogt
            gjorde skade på de vigtige grøntsager. Her  sammen med gryn til grød og vælling for
            dyrkedes kartofler, kål af mange slags så-  at spare på de dyre gryn. Til vinterforrå-
            som rødkål,  grønkål  og rosenkål  samt  det tørrede man æbler og pærer, og man
            løg, purløg, gulerødder m. m., selv kryd-  mente, at de gjorde maden mere let for-
            derurter  dyrkedes  her,  såsom  timian,  døjelig. Man kunne også tilberede most
            kommen, malurt, sennep og salvie m. fl.  og vin. I de egne, hvor man havde mange
              Timian var den mest alm. krydderurt  kirsebær,  gav det bonden en ekstra ind-
            og dens anvendelse stor. Den bandtes til  tægt ved salg i byen.  Fra frugttræerne
            kranse eller buketter og tørredes til vinte-  kunne man også bruge træet til billedskæ-
            ren. Den brugtes f. eks. til at komme i  rerarbejder,  piber,  violiner  og møbler.
            blodpølse og i .gule ærter; men den blev  Bladene kunne tørres og ryges som erstat-
            også visse steder kogt til the! Den putte-  ning for tobak.

                                                                                    33
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40