Page 7 - Årsskrift 2023 fra Værløseegnens Historiske Forening
P. 7

kost for alle - ægte og ærlig dansk bon-  ulykker og sygdom at være så uendelig
          demad, som for eksempel de store, gro-   langt borte. Der var ingen aviser, ingen
          ve rugbrød leveret af brødkusken, der    radio, ingen telefon. Kun et svagt ekko
          med sin hestetrukne vogn bragte varer    derudefra nåede frem. Og dog. For selv
          ud til bøndergårdene. Storesøster Al-    her, i det lille, uanseelige Værløse
          ma, som var kunstnerisk begavet, ma-     vrimlede det med store og små begi-
          lede blomster og almuemotiver på de      venheder - ting man talte om og hu-
          gamle møbler, og en dør i køkkenet       skede, selv mange år efter de havde
          blev udsmykket med en tegning af         fundet sted. Ebba holdt af at sidde i det
          brødkusken og hans vogn. På køkken-      lune køkken hvor gårdens folk -
          væggen skrev hun (med flot prentede      mændene med deres piber, pigerne
          gotiske bogstaver) et digt:              med strikketøjet - hyggede sig om afte-
                                                   nen. Af karlene, hvoraf mange kom fra
                Friske Piger med håndelag          den anden side af Øresund for at søge
                svang Gryden her fra tidlig Dag    hyre i Danmark, lærte Ebba at bande på
                Næppe fandt de Tiden lang          svensk, og hun nynnede med på tidens
                fra dem hørtes ofte Sang
                Aldrig de lod sig gå paa           populære skillingsviser med deres hu-
               derfor Ry der om dem gaa            moristisk - tragiske historier om tapre
                                                   soldater, fattige jomfruer og onde her-
          At føre en landhusholdning krævede       remænd. Men når det mørknede derude
          håndelag og viden. De fleste fødevarer   bag køkkenets små ruder, faldt talen
          blev forarbejdet, konserveret og tilbe-  ofte på gamle sagn og legender.
          redt i hjemmet: kommenost, spege-
          flæsk, spegesild og fedt fra gæssene.
          Til middag stod menuen ofte på fyldt
          hvidkålshoved, brunkålsbudding, stu-
          vet grønkål og rodfrugter serveret som
          tilbehør til forskellige former for slag-
          temad. Om sommeren drøjede man på
          kosten med efterretter som for eksem-
          pel rabarbergrød. Under måltidet talte
          deltagerne sammen på et jævnt sjæl-
          landsk mål, som alle forstod. Her her-         Værløse Kirke (Postkort)
          skede ingen indremissionsk tavshed og
          gudfrygtig fordybelse i tilværelsens     Det man talte om
          forgængelige usselhed, mens suppe-       Herude på landet var natten fuld af ly-
          skålen tømtes - her var det mennesket,   de. Træer der knagede i blæsten, ugler
          der kom først, og den grundtvigianske    der tudede og fløj mellem grenene med
          kristendom var det fundament, man        lydløse vingeslag. Ludende, forover-
          byggede sit liv på.                      bøjede skikkelser der i aftenskumrin-
          For lillesøster Ebba forekom den store   gen vandrede afsted ad grusvejen op
          verden med al dens dramatik, krige,      mod kirkegården. Om de var rigtige


                                                 5
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12