Page 79 - FuresøHistorien, bind 1
P. 79

JOBNAME: 2. udgave 2013 − 1.k PAGE: 30 SESS: 30 OUTPUT: Tue Oct 8 14:14:47 2013
    /first/Vaerloese_Historiske_Forening/ODT2/161118_Furesoehistorien_2−sp/kap_02











                                                              flint, og den slebne flintøkse var bondens vig-
                                                              tigste redskab, og først sidst i perioden får flin-
                                                              ten alvorlig konkurrence fra metaller fra syd.
                                                              De arkæologiske fund, herunder utallige
                                                              slebne flintøkser, viser, at Furesøegnen er med
                                                              hele vejen gennem dette udviklingsforløb.


                                                              2.3.1 De første bønder på
                                                              Furesøegnen
                                                              Vi finder sporene fra de første bønder på vores
                                                              egnlangsvandløbeneognærsøernesbredder.
                                                              Nærheden til vandet gav fiskemuligheder og i
                                                              de fugtige områder var der gode muligheder
                                                              for at skaffe foder til husdyrene. Det var stadig
                                                              vigtigt, at fiske og jage. Lind, elm, ask og eg var
                                                              skovens fremherskende kæmpetræer.
                                                                 Snart genlød skoven af øksehug og røgen
                        Figur 30. Typisk spidsbundet lerkar fra sidste del af jæ-  bølgede over området, hvor man brændte den
                        gerstenalderen. I denne periode lærer jægerne af bøn-  ryddede skov. Det var kun små områder man
                        derne syd for Danmark at forme og brænde keramik. Det  ryddede ad gangen. Rydningerne lå som små
                        robuste kar er velegnet til at anbringe mellem tre sten i
                                                              haver i skoven. I den frugtbare aske såede man
                        bålet på stranden. Ved at koge spiselige plantedele,
                                                              emmer, dværghvede, enkorn, almindelig
                        småfisk og kødrester kunne man udnytte fødemæng-
                        derne til det yderste. Dette er påvist ved at undersøge de  hvede og seksradet byg. Dyrkning af flere for-
                        brændte madskorper, der sidder indvendig i de mange  skellige kornsorter gav større sikkerhed mod
                        potter, arkæologerne har fundet. I jægerstenalderen har  misvækst. Jorden tilberedte man med grave-
                        der ofte været fiskesuppe eller bouillabaisse på den
                                                              stok.
                        daglige menu. Jægerne udformer også aflange og flade
                                                                 Efter nogle års dyrkning gav jorden ikke de
                        skåle i grov keramik. Skålene har været anvendt som
                        tranlamper, hvor man fik spæk fra nedlagte sæler og  helt store udbytter som i de første år, og derfor
                        småhvaler. Nationalmuseet. Foto: NBT.  ryddede man resolut et nyt stykke skov og så
                                                              fremdeles. På de åbne stykker med brak kunne
                                                              husdyrene græsse. Knoglefund viser, at man
                           De første 1000 år kaldet ældre bondesten-  havde køer, får eller geder samt grise. Husdy-
                        alder er kendetegnet ved et landnam og en til-  renevarsmåogbragttilfrasyd,ikketæmmede
                        pasning og udvikling af landbruget til klimaet  dyr fra den danske urskov. Dyrene tjente først
                        ognaturforholdeneiDanmark.Idenneperiode  og fremmest som kødforsyning, og man skulle
                        blev de nye bønder i Danmark en del af den  vænne sig til at bruge mælken som menneske-
                        gravskik og forfædrekult, som udviklede sig i  føde. Efterhånden var der mange små bosæt-
                        Europa.                               telser overalt ved vådområderne.
                           De sidste 1000 år kaldet yngre bondesten-  Det var slidsomt at rydde skov, fjerne de
                        alder er karakteriseret ved en fortsat udvikling  mange sten samt dyrke og høste afgrøderne.
                        af landbruget, hvor bopladserne og fællesska-  Samtidig skulle man tage vare på husdyrene,
                        betafløstesafenkeltliggendeogselvstændige  og der skulle skæres løv i skoven og høstes hø
                        gårdanlæg. Det danske område er rigt på god  til dyrenes vinterfoder.

                                                                                               79
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84