Page 19 - Bavnen 2014/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 19
BAVNEN 19
Helligdagene
I julens helligdage skulle folkene kun sørge for dyrene,
ellers havde de fri og måtte selv fordele friheden mellem
sig.
Juleaftensdag stod mor ekstra tidligt op og bagte
æbleskiver - dejen havde hun lavet aftenen i forvejen. Til
middag kl. 12 fik vi risengrød.
Eftermiddagen blev brugt til at klargøre aftensmaden.
Juletræet skulle også pyntes, det var os børn, der gjorde
det. Vi havde altid en del hjemmelavet julepynt på.
Juleaften spiste vi alle inde i stuen - ellers spiste vi i
køkkenet - og alle havde vi det pæne tøj på.
Mor havde lavet flæskesteg - jeg tror desserten var
risalamande.
Når vi havde vasket op og ryddet til side, kom det store
glasfad ind med pebernødder og konfekt og tørrede
frugter og nødder. Lidt senere fik vi kaffe med æbleskiver
og småkager.
Lysene på træet blev tændt, men vi sang ikke, og det
var først i slutningen af 1930´erne, at jeg mindes, vi fik
julegaver.
Gæster
Måske fik vi besøg af moster og morbror, der kom gående
fra Højbakkehus.
Vi kunne også være på besøg på Højgård hos mors anden
Riskost. bror og tante Anna. Hvis vi skulle nogen steder, var det
Illustreret af Povl med hestevogn, og på Højgård kunne hesten jo komme i
Abrahamsen fra stald.
”Landbokvinden”.
Nytårsaften spiste vi også i stuen. Bagefter kunne vi more
os med at trække knallerter og tænde stjernekastere. Ved midnatstid måtte vi
ud at se, om der var fyrværkeri. Jeg husker det ikke som ret meget.
Med helligtrekonger sluttede julen, og hverdagen begyndte igen.