Page 17 - Bavnen 2014/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 17
BAVNEN 17
Lever, hjerte, nyrer og lunger blev lagt i vand. Tarmene blev skilt og indholdet
presset ud i en spand, før de blev vendt og skyllet og skrabet. Det var et
ubehageligt og ildelugtende arbejde at
stå med i det kolde bryggers.
Mavesækken og de store tarme blev
brugt til blodpølse. De tynde tarme til
medisterpølse.
Grisen skulle hænge og blive afkølet,
Lille pølse lukket med pølsepind.
Illustration af Povl Abrahamsen fra og 1 el. 2 dage efter blev den taget
”Lanbokvinden ned og parteret i mindre stykker, der
skulle viderebehandles. Skinkerne
blev skåret af - de skulle saltes ca. 3 uger og derefter ryges hos slagteren i
Maaløv. Når de kom hjem, blev de hængt på skorstenen på loftet. Det var
meget lækker mad.
Grisens hoved blev kogt, kødet blev pillet af og der blev lavet sylte. Der blev
også lavet finker. Der var altid en del ureelle stykker kød, der ikke kunne
anvendes på anden måde - så blev de kogt - og kødet pillet af benene og det
hele kørt gennem kødmaskinen. Det blev blandet i en ret med kartofler, som
vi fik til aftensmad.
Grisetæerne blev omhyggelig renset og kogt. Jeg husker, at vi har fået dem til
aften, og at folkene nød at sidde og gnave dem. En stor del af kødet blev lagt i
saltlage i det store sulekar i kælderen, så kunne det holde sig i mange måneder.
Når det skulle bruges, blev det lagt i vand for at trække noget af saltet ud, før
det blev kogt til f. eks. “gule ærter” eller grønkålssuppe.
Blodet fra grisen blev rørt op med gryn af forskellig slags - der blev blandet
rosiner og små tern af “flomme” (fedt) i. Det hele blev hældt i de rensede
tarme og mavesækken og kogt i gruekedlen.
Blodpølsen blev spist med sirup eller sukker og æblemos.
Bagning
Når slagtningen var vel af vejen, kunne man tænke på at bage småkager. Der
blev kogt klejner, og det var os piger, der måtte “vride” dem - derefter skulle
de koges i palmin.