Page 16 - Bavnen 2014/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 16
16 BAVNEN
Jul på Paradisgården i 1930´erne
Af Frida Jarner
Julen på Paradisgården var fredelig og adskilte sig fra hverdagen med de
mange helligdage. Da vi var delvis selvforsynende i husholdningen, skulle
der sørges for fersk kød til juledagene. Det betød, at der skulle slagtes en gris.
Da vi daglig var 8-10 mennesker, skulle der en del til.
Paradiset ved vintertid i 1940´erne. Privat foto
Slagtning
Ca. 8 dage før jul vågnede man ved grisehyl. Det var julegrisen, der var hentet
og nu måtte lade livet. Gruekedlen var om aftenen blevet fyldt med rent vand,
og næste morgen tændte mor op under den, så der var kogende vand til at
skolde grisen med, når blodet var løbet af til blodpølse. Derefter blev de stive
børster skrabet af, og grisen blev hængt op i bagbenene i porten. Slagteren
skar et langt snit gennem hele bugen på grisen, og indvoldene blev væltet
ud i en ren zinkbalje og båret ind i bryggerset, hvor mor stod parat til at gå i
gang.