Page 16 - Bavnen 2014/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 16

16                                                          BAVNEN

                      Jul på Paradisgården i 1930´erne



                                                               Af Frida Jarner

        Julen på Paradisgården var fredelig og adskilte sig fra hverdagen med de
        mange helligdage. Da vi var delvis selvforsynende i husholdningen, skulle
        der sørges for fersk kød til juledagene. Det betød, at der skulle slagtes en gris.
        Da vi daglig var 8-10 mennesker, skulle der en del til.



























                        Paradiset ved vintertid i 1940´erne. Privat foto

        Slagtning
        Ca. 8 dage før jul vågnede man ved grisehyl. Det var julegrisen, der var hentet
        og nu måtte lade livet. Gruekedlen var om aftenen blevet fyldt med rent vand,
        og næste morgen tændte mor op under den, så der var kogende vand til at
        skolde grisen med, når blodet var løbet af til blodpølse. Derefter blev de stive
        børster skrabet af, og grisen blev hængt op i bagbenene i porten. Slagteren
        skar et langt snit gennem hele bugen på grisen, og indvoldene blev væltet
        ud i en ren zinkbalje og båret ind i bryggerset, hvor mor stod parat til at gå i
        gang.
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20