Page 12 - Bavnen 2011/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 12

12                                                          BAVNEN

                   Juleforberedelse på Paradisgården

                                                               Af Einar Olsen
        Der  var  travlhed  på  gården  den  blev blandet i; det gamle ord: ”Ro-
        sidste  halve  snes  dage  før  Jul;  så  siner og fedt for hvert et snit, ellers
        mange ting skulle ordnes inden Ju-  er pølsen skidt” – stod til troende.
        lens fred sænkede sig over det lille  De  to  slagtere  var  meget  forskel-
        samfund.                            lige,  men  kunne  deres  håndværk,
                                            var  propre  og  hurtige  begge  to;
                                            men den ene havde i de dage, når
                                            der var travlt, følelsen af, at han var
                                            den vigtigste mand i byen. Med en
                                            kommandostemme som en gammel
                                            sergent uddelte han ordrer til højre
                                            og  venstre;  skoldevandet  skulle
                                            have  en  bestemt  temperatur,  og
                                            ”Gradestokken” blev aflæst mange
                                            gange, før han var tilfreds. Den an-
                                            den slagter førte blot sin slagtekniv
                                            langsomt gennem vandet, følte på
                                            den  mellem  to  fingre,  så  var  han
        Først gjaldt det slagtningen! De to
        slagtere i byen havde travlt i disse
        dage, og man måtte aftale tid med
        dem  længe  forud.  Allerede  ved
        syvtiden  begyndte  man.  Så  gjaldt
        det  om  at  få  vandet  i  den  store,
        indmurede kobber-gruekedel i kog;
        der skulle bruges meget vand til at
        skolde  grisene  i.  Der  blev  ”taget
        blod” i den største middagsgryde,
        vel  omrørt  med  vand,  rugmel  og  klar over om vandet var, som det
        fine byggryn. Denne masse stod til  skulle være. Grisen skulle så ligge
        næste dag, hvor pølserne skulle ko-  i vandet til arp og børster løsnede
        ges. Rosiner og fintsnittet flomme  sig; derefter blev den lagt på fjæl
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16