Page 39 - Årsskrift 1983 fra Historisk Forening Værløse
P. 39

Stegerset - køkkenet

            Mosegaarden  havde kun en skorsten,  og
            den var aftræk for flere ildsteder. På det
            åbne ildsted arnen blev den daglige mad
            tilberedt i jerngryder ophængt i jernkroge
            eller stående på en slags treben af jern
            direkte over ilden i den åbne skorsten.
              Herfra  var der også indfyring  til en
            bilæggerovn  af støbejern  i dagligstuen.
            Mod havesiden var der indfyring til bage-
            ovnen,  endelig var der mod øst, hvor
            bryggerset  var, en indfyring til brygger-
            kedlen.
              Ved sammenlægningen   af alle ildste-
            derne til en skorsten,  formindskede  man
            brandfaren  som jo altid var trussel mod
            bøndernes velfærd.

                  »Tænder Ilden op i [esu Navn
                  og beder Gud om Naade
                  at Den ikke faar mere Magt
                  end to Hænder kan raade«.

              Dette vers et typisk for udsmykningen
            på de gamle bilæggerovnes  jernplader.
              Du kan finde en sådan plade med verset
            på, hvis du går på museet.
              I brænderummet  opbevarede  man na-
            turligvis tørv til den daglige madlavning
            og vask.
              Til opfyring brugte husmoderen  træ og
            kvas, som man hentede i skoven, og de               ILDSTEDER:
            fleste gårde havde også et stykke mose,
                                                   Med det nye murværk:  skorstenen,  fik boligerne  en
            hvor man skar tørv. Den grovere madlav-  ny mulighed  for opvarmning  - et centrum  at flokkes
            ning som slagtning  og syltning  foregik  om på en helt anden måde end ved de gamle åbne
            altid i bryggerset,  og her stod også salt-  ildsteder.  Skorstenen  blev centralt placeret,  så var-
             tolden, som enten var et meget stort kar  men kunne  trænge så langt ud i husets øvrige rum
            fra bødkeren  eller blot en udhulet  træ-           som muligt.
                                                   Bageovnen  var hvælvet  opbygget  af soltørrede  ler-
            stamme.                                   sten over en lerdækket  kampestensbund.
               Her opbevaredes  årets forbrug af kød-  Der blev fyret godt op inde i selve hulrummet,  og
            varer fra slagtning til slagtning. Ved siden  når varmen var tilstrækkelig  høj blev gløderne  rage t
             af bryggerset stod pigens seng i et lille af-  ud og ovnen  var klar til bagning.
                                                   A. Arne
             lukke.
                                                   B. Bageovn
               Gulvene i huset var i begyndelsen  af  C. Gruekedel
             stampet ler.                          D. Bilæggerovn

                                                                                    37
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44