Page 7 - Bavnen 2013/2 Værløseegnens Historiske Forening
P. 7

BAVNEN                                                              7


                           Stenovnens hemmelighed

                                                            Af Torben Andersen
          En stenovn er uovertruffen til at bage brød i. Og hvorfor nu det? Selve
          dejen bliver æltet og slået op på samme måde, som mange af jer gør der-
          hjemme i køkkenet. Men bagningen gør forskellen!
          I en stenovn varmes alt op: vægge, loft og bund. Det tager mange timer,
          før man har den rigtige temperatur, for man kan ikke bare fyre til, så
          sprænger man ovnen. Man fyrer med tørt træ uden harpiks og aldrig med
          tørv.























                              Nybagt brød fra Gadehusets ovn.
                                               Foto: Torben andersen

          Når så bageren skraber asken ud og sætter brødene ind i den varme ovn,
          hænger der en svag duft af det brændte træ tilbage i stenene. Det giver
          brødene det særlige pift, som gør dem så lækre, hvis man spiser dem med
          det samme. Dertil kommer, at skorpen er ens hele vejen rundt.
          Endelig kan bageren så tage de færdige brød ud og se og føle, at de er
          i orden, og han er glad og stolt - men også træt, for der er nu gået 7
          timer, siden han startede. Derfor er hans store ønske at få en hjælper,
          så der bliver tid til nogle pauser. Hvis du kunne have lyst til at prøve
          at hjælpe vores bager, så ring til Torben Andersen på 4498  0710 eller
          mail: andersen.torben@post.tele.dk
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12