Page 10 - Bavnen 2012/4 Værløseegnens Historiske Forening
P. 10

10                                                          BAVNEN

                                     Nissekost


                                              Tekst og papirklip af Ettie Wrangel


        Et gammelt ord siger, at nisser – oprindeligt hører de hjemme under skovens
        træer – skaber velstand og overflod i de huse, de slår sig ned i.
        Der er også et gammelt ord, som siger, at de små fyre skal have løn for årets
        arbejde i hus og stald om julen. Men det er en stor misforståelse at tro, at
        nissefolket spiser risengrød. Her i landet spiser nisserne boghvedegrød med
        smørklat – dertil nymalket mælk.


        Svenske nisser spiser mælkegrød med honning. De kræver desuden at smage
        alt, hvad der serveres af mad i huset juleaften. Enkelte steder i Mellemsverige
        står menuen dog menuen dog på nymalket mælk, tobak og brændevin. (Sikke
        noget!)


        I Norge spiser nisserne vælling eller grød + kage og øl.

        I Slesvig blot vælling. I Pommern blot mælk. Ligeså i Schweiz – men daglig.
        Visse steder dog most eller vin – andre steder mælk, smør og honning om
        julen.

        I det franske Schweiz tyk fløde i en kop. I Bretagne boghvedepandekager bagt
        i smør + nymalket mælk. I Nordengland hvidt brød og fløde. I Skotland en
        skål mælk. Og i Yorkshire småkager med honning og en skål fløde.


        Overalt bliver nissen (husvætten) vred, bliver han ikke ordentligt beværtet.
        I Nordland går det ud over køerne, som han dier. I Skåne er det rent galt.
        Kvæget brøler, hestene slås og ild ryger ud af skorstenen. Og i det franske
        Schweiz styrter han kvæget, der græsser på sæteren, i afgrunden.
        Glædelig jul til alle – Ettie.

        Litteraturhenvisning:  Nissens  historie,  H.  P.  Feilberg  samt  Foreningen
        Danmarks Folkeminder, 1979.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15