Page 8 - Bavnen 1999/2 Historisk Forening Værløse
P. 8

8                                                           BAVNEN







           Fra en arkivmedarbejders kogebogssamling

           Aksel Sandemoses kogte ål          under ingen omstendigheter må være
           Den norsk/danske  forfatter  Aksel  margarin. Vannet skal så vidt dekke
           Sandemose, som 1923-1927 boede i   når kokingen  begynner.  FyH ikke
           Hareskovby, er mester for følgende  mere på av denne ingrediensen.
           opskrift, som kunne være taget fra en  Tag gryten som bør være av jern av
           reklame for De Danske Spritfabrik-  ilden efter nøyagtig en time og strø
           ker, men den stammer nu fra en ko-  da straks med hakket persille. Deref-
           gebog for jægere og sportsfiskere.  ter tar hver av de to tilstedeværende
                                              øyeblikkelig  en dobbelt dram som
           Kogt ål Beregnet på to sultne karer i  skal ned med et enkelt kast. Potetene
           sine bedste år.                    bringes i kok 25 minutter før ålen er
           l hel Ålborg, 112 kg sandjords-pote-  færdig, og de må være omhyggeligt
                         1
           ter, 4 øl, salt, l kg ål, pebber, laur-  dampet.
           bærblad, små lekre løk, muskat,  l  Der skal ikke skåles under måltidet,
           almindelig ølglas med smør, hakket  da motparten  kan sitte fordybet i
           persille, vann.                    andre smakssensasjoner,  og en bør
           Alen flås, hovedet får katta. Resten  ikke nevne religion, politik eller lig-
           skjæres i passe stykker, hvorved en  nende som kan gi ujevn tilførsel af
           opdager invollene som fjernes. Styk-  magesyre. Det kan tillates noen få og
           kene lægges i kokende vann og ligger  korte bemærkninger, der ikke kræver
           der et minutt efter, at vannet igjen  svar - såsom umm og nammnam.
           koker op. Derefter kokes i nytt vann  (Fra: Arne Rosted - Diana i fadebu-
           med salt, pebber, løk, muskat, laur-  ret. Fremad, 1957).
           bærblad. Koking i 3 kvarter (ikke                  Kent Søndergaard
           stormkok) og så i med smørret som
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12