Page 8 - Bavnen 1999/2 Historisk Forening Værløse
P. 8
8 BAVNEN
Fra en arkivmedarbejders kogebogssamling
Aksel Sandemoses kogte ål under ingen omstendigheter må være
Den norsk/danske forfatter Aksel margarin. Vannet skal så vidt dekke
Sandemose, som 1923-1927 boede i når kokingen begynner. FyH ikke
Hareskovby, er mester for følgende mere på av denne ingrediensen.
opskrift, som kunne være taget fra en Tag gryten som bør være av jern av
reklame for De Danske Spritfabrik- ilden efter nøyagtig en time og strø
ker, men den stammer nu fra en ko- da straks med hakket persille. Deref-
gebog for jægere og sportsfiskere. ter tar hver av de to tilstedeværende
øyeblikkelig en dobbelt dram som
Kogt ål Beregnet på to sultne karer i skal ned med et enkelt kast. Potetene
sine bedste år. bringes i kok 25 minutter før ålen er
l hel Ålborg, 112 kg sandjords-pote- færdig, og de må være omhyggeligt
1
ter, 4 øl, salt, l kg ål, pebber, laur- dampet.
bærblad, små lekre løk, muskat, l Der skal ikke skåles under måltidet,
almindelig ølglas med smør, hakket da motparten kan sitte fordybet i
persille, vann. andre smakssensasjoner, og en bør
Alen flås, hovedet får katta. Resten ikke nevne religion, politik eller lig-
skjæres i passe stykker, hvorved en nende som kan gi ujevn tilførsel af
opdager invollene som fjernes. Styk- magesyre. Det kan tillates noen få og
kene lægges i kokende vann og ligger korte bemærkninger, der ikke kræver
der et minutt efter, at vannet igjen svar - såsom umm og nammnam.
koker op. Derefter kokes i nytt vann (Fra: Arne Rosted - Diana i fadebu-
med salt, pebber, løk, muskat, laur- ret. Fremad, 1957).
bærblad. Koking i 3 kvarter (ikke Kent Søndergaard
stormkok) og så i med smørret som