Kalenderen viser foreningens og samarbejdspartneres arrangementer for første halvår 2019, og opdateres løbende.

Klik her for at gå frem til det førstkommende arrangement

Januar 2019 

Søndag 6. januar kl.14.00
Jonstrupsamlingen
Søndagsfortælling "Knud Hjortø 150 år"

Kom og hør Ole B. Kristensen og John Mynderup i en dialogfortælling om forfatteren Knud Hjortø og hans liv. 
John Mynderup og Ole B. Kristensen, begge aktive i Værløseegnens Historiske Forening (VHF), vil blandt andet berette om hans opvækst på egnen, som førte til, at han blev læreruddannet på Jonstrup Seminarium. De vil desuden komme ind på hans senere gerning som realskole- og seminarielærer samt om hans forfattervirksomhed. Knud Hjortøs litteratur er stærkt inspireret af de miljøer, han levede i, og afspejler en dyb psykologisk indsigt i den menneskelige natur. Forfatterkollegaen Henrik Pontoppidan kaldte ham for ”en af de vejbrydende i den nyere danske poesi”.
Efter søndagsoplægget er der mulighed for at besøge selve samlingen i seminariets øvelsesskole og bl.a. se den nye temaudstilling om succesforfatteren Rudolf Bruhn, ligeledes uddannet på Jonstrup.Jonstrupsamlingen ligger Jonstrupvej 288 i bygning E og er åben til kl. 16. Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

afdelingssten Ganløse Ore 

Søndag d. 20. januar kl. 10-12.00
Morgenvandring i skoven
Skovvandring i Ganløse Ore. Årets første skovvandring går til Ganløse Ore. Her er for nylig genopstillet en von Langen afdelingssten, som har været udstillet på Jagt og Skovbrugsmuseet. Vi besøger stenen. Ganløse Ore er kendt for oldtidsagre, og det er et godt tidspunkt at se dem nu. I området er der også flere oldtidshøje mm.
 Vi starter ved Mosegården kl. 10 med opsamling på parkeringspladsen ved Christianshøjvej og Skovhavevej, der går ind til Præsteskoven.

Søndag d. 27. januar kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om Gadekærshuset og om husets beboere

Gadekærshuset, der lå på Bymidten, er genopført ved Mosegaarden, og udgravninger af husets gulv fortæller om brande og om livet i huset. Museumsinspektør Morten Mortensen fortæller.

Februar 2019


© Ølgod Museum

Søndag 3. februar kl. 14.00
Jonstrupsamlingen
Børnearbejde og skoleforsømmelser på landet ca. 1900

Jonstrupsamlingens fortæller søndag d. 3. februar 2019 kl. 14 er historiker og tidligere arkivar Anette Eklund, AU Campus Emdrup. Hun beretter om landarbejderbørns vilkår på Pelle Erobrerens tid – en tid, hvor langt de fleste børn gik i landsbyskolen, og hvor skolen ofte kun havde en enelærer.

Sted: Jonstrup Seminarium, den gl. Øvelsesskole, Jonstrupvej 288, indgang E, 1. sal, Værløse. Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

 

Søndag d. 17. februar kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om nips og snurrepiberier


Conny Laustsen fortæller om diverse nips og snurrepiberier oppe på museets første sal.
Der er sikkert mange småting heroppe, som folk ikke rigtig lægger mærke til, eller kan se noget særligt ved, eller måske ikke aner, hvad det skal forestille. 
Noget kan man næsten ikke få øje på, så vi tager enkelte af disse ting helt frem i lyset, og kigger nærmere på dem.
Det bliver så en lidt mere ”nørdet” gennemgang af tingene end den, vi plejer at have på første sal.
Hvad er smukt, og hvad er grimt? 
Hvad forestiller egentlig den gamle Thorvaldsen-frise i kobber, henne i fars hjørne? 
Nogle af de mange ting er for længst blevet samlerobjekter, som f.eks. garnæsker, lysesaksebakker eller Just Andersen ting, medens andet imidlertid er både glemt, grimt og kikset i manges øjne. Der er f.eks. nogle skønvirketing, der måske ikke er helt så skønne, som navnet antyder. Hvad med den meget fornemt perlebroderede pude, er den styg eller køn? Smag skifter.
Vi tager nogle stole med op på 1. sal, så der er mulighed for at hvile benene til de, der har behov for det.
Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse

Søndag den 24. februar kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Ore.

Denne gang skal vi vandre i den sydvestlige del af skoven. Her er mange spor fra Von Langens tid og i det hele taget et smukt og upåagtet skovområde.

Vi skal igen opleve gravhøje  fra sten- og bronzealderen, et formodet voldsted, en skåltegnssten, en von Langen afdelingssten, en stikling fra Kongeegen, en skovløberkastanje og meget mere.

Møde ved Mosegården kl. 10, og opsamling samme sted som i januar ved parkeringspladsen ved Christianhøjvej, Værløsehus og Sortemosevej.

Her kan du se billeder og ruten fra januarturen

Onsdag d. 27. februar kl. 19.00 - ca. 21.45
Forfatter- og sangaften: 

Foreningens forfatteraften sætter denne gang fokus på forfatteren Knud Hjortø i anledning af 150-året for hans fødsel på Hjortøgård ved Kirke Værløse.
Traditionen tro bliver det også en aften med sang og musik, hvor vi mindes nyligt afdøde Benny Andersen, som boede og arbejde en årrække i Farum.

Arrangementet finder sted i Grundtvigsalen i Værløse Kirke, hvor medlemmer af VHF’s fortællergruppe vil berette om Knud Hjortøs liv og litteratur.
Ved siden af sin forfattervirksomhed kæmpede Hjortø blandt andet for at dæmme op for datidens unødvendige brug af tyske, franske og andre udenlandske ord. I dag gælder udfordringen de mange engelske ord og vendinger, som trænger ind i sproget. Det vil formand for Den Danske Sprogkreds, cand. mag. Lise Bostrup fortælle om.

Fællessangen ledes af den forhenværende værløseorganist Søren Bjerborg, som sidder ved flyglet.

Sted: Grundtvigsalen, Værløse Kirke, onsdag den 27. februar 2019 kl. 19.00 – ca. 21.45.

Marts

Lørdag den 2. marts 2019 kl. 11-14
Medlemsdag

Et særarrangement med åbent hus for medlemmer – for nye og for gamle.
Der vil blive serveret et glas vin eller vand, og der udleveres henholdsvis årsskriftet Witherløse og bogen:
” Otto og andre af Værløseegnens landsbyoriginaler”. Der er også mulighed for – gratis – at erhverve
Årsskrifter i pakker med bestemte emner eller årgange. Endelig kan du betale dit kontingent denne dag - uden gebyrer. FuresøHistorien bind 2 sælges endnu, men bind 1 er udsolgt.
Husk at medbringe kontanter eller betal via MobilePay.
Vi byder også velkommen til interesserede nye medlemmer, som kan indmeldes på dagen og dermed modtage jubilæumsgaven: ”Otto og andre af Værløseegnens landsbyoriginaler”.

Sted: Mosegaarden

 fortid240 Søndag 3. marts kl. 14.00
Jonstrupsamlingen
Jonstrup Seminariums sidste år
Hør Tom Carlsen fortælle om Jonstrup Seminariums sidste år, her 30 år efter at det nye Jonstrup i 1989 blev fusioneret med Blaagaard, så Jonstrup Statsseminarium blev til skolehistorie.
Sted: Jonstrup Seminarium, den gl. Øvelsesskole, Jonstrupvej 288, indgang E, 1. sal, Værløse. Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

Lørdag den 16. marts 2019 kl. 14.00
Generalforsamling

Dagsorden til den ordinære generalforsamling kan du se i Bavnen nr. 1/2019


Efter generalforsamlingen vil der blive serveret kaffe og kage, og herefter vil Niels Bødker Thomsen fortælle om Alugodkvindens ansigtsrekonstruktion og projektets tilblivelse.

Sted: Syvstjerneskolens festsal, Skovløbervangen 1, 3500 Værløse

myrestenen

Søndag den 17. marts kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Eget
Vi fortsætter ideen med at vandre i skovområder som vi endnu ikke kender så godt. Her er tale om gammel skov med en spændende geologi. Klaus og jeg har ikke planlagt turen i detaljer, men vi skal blandt andet besøge gravhøje og se vores egns mest markante hulvejssystemer, og det siger jo ikke så lidt! En af områdets attraktioner er Myrestenen, en store vandreblok på 6o t og som har 20 skåltegn ristet på overfladen. En anden attraktion er Rokkestenen, som ligger som dæksten på en af områdets dysser. Ture begynder med afgang fra Mosegården kl. 10 og med samling på parkeringspladsen ved Lyngevej og Lerbakkehus.
Se kort over området med indtegnet P-plads ved Lyngevej og Lerbakkehus.

ryethoj240

Onsdag den 20. marts 2019 fra kl. 18.30
Aftenvandring omkring Ryethøj

Deltagerne mødes kl. 18.30 lige der, hvor Ryethøjvej står vinkelret på Olaf Becks Alle.
Vi går langs golfbanen og ind i Præsteskoven. Undervejs hører vi omgårdene og om nogle af de mennesker, der  har levet i området. Vi oplever stedets skønne natur, oldtidsvejene og dysserne. Vi får nogle historier om en af egnens stærke kvinder, Sofie Fiskebæk, og besøger den mægtige bronzealderhøj Ryethøj, hvorfra der er en imponerende udsigt til Roskilde Domkirke. På vejen hjem stopper vi op ved den rekonstruerede bronzealderhøj Maglehøj.
Hvis man kommer i bil, kan man parkere i græsrabatten på Olaf Becks Alle. Husk lommelygter og evt.drikkelse til eget forbrug. Det er gratis at deltage. Turen forventes at tage to timer.
Turleder er John Mynderup fra Historisk Forenings fortællergruppe.

frihedskæmperstenen  Søndag d. 24. marts kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om drabet på 5 frihedskæmpere.
Natten mellem den 14. og 15. april 1945 blev tre frihedskæmpere dræbt i Nørreskoven og to i Ravnsholtskov af ”Lille Jørgens bande” som var håndlangere for den tyske besættelsesmagt. I de to skove er der rejst mindesten. John Mynderup fortæller.

Seminar
Mandag den 25. marts kl. 19.00

mødes vi i Satellitten i Værløse, hvor temaet er en overordnet gennemgang af Kirke Værløses historie fra sen vikingetid og til i dag. Herefter i store træk Kirke Værløse og omegn fra cirka 1800 og frem til 1920 herunder udskiftningen og udflytningen af landsbyens gårde. På gamle postkort ser vi Kirke Værløse fra oven og får et overblik over landsbyens udseende omkring år 1900. Til sidst fortælles om de første år af Værløselejrens historie på grundlag af en stor postkortsamling. I dette område er den nye Lånshøjbebyggelse opført.
Det store overblik og nyt ved Niels Bødker Thomsen fra Historisk Forenings fortællergruppe.

April

Seminar
Torsdag den 4. april kl. 19.00
 
ses vi igen i Satellitten til en detaljeret gennemgang af landsbyen Kirke Værløse omkring år 1900. Ud fra erindringsbeskrivelser og gamle postkort kommer vi rundt i landsbyen og hører om smedene, kroen, skolen, købmænd, slagter med mere. Vi har gennemfotograferet Kirke Værløse, så vi kan sammenligne med Kirke Værløse i dag. Der vil dernæst blive fortalt om smeden Jens Larsen, der omkring 1850 grundlagde Indre Mission. Som afslutning vil der blive fortalt om oldtidshøjen Lånshøj og vandtårnet ved  højen. Der er lagt op til en varieret gennemgang ved Historisk Forenings fortællergruppe.
slojd  Søndag 7. april kl. 14.00
Jonstrupsamlingen
Sløjdundervisningens historie
Oplev Torben Erik Hansen, tidligere lærer på Dansk Sløjdlærerskole og ved Vallekilde Højskole 2010-2014, og nu frivillig ved Jonstrupsamlingen og ved Ballerup Museum, fortæller om sløjdundervisningens historie.
Sted: Jonstrup Seminarium, den gl. Øvelsesskole, Jonstrupvej 288, indgang E, 1. sal, Værløse. Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

Seminar
Tirsdag den 9. april kl. 19.00

er det så sidste seminaraften i Satellitten, hvor emnet er mennesker og markante personer fra Kirke Værløse området. Der vil blive fortalt om Jørgen Lundsteen-Jensens erindringer. Jørgen Lundsteen-Jensen blev født i Kirke Værløse 1926. Herefter om urmager Lars Larsen, der var en af Danmarks svæveflypionerer, om Kirke Værløseforfatteren Jørgen Værløse, der blev berømt og glemt, og endelig om forfatteren Knud Hjortø og hans skolevej. Til sidst om Sandet og menneskene på Sandet. En  fortælleraften med Historisk Foreningsfortællergruppe.
rokkedyssen240

Søndag den 14. april kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Ore.

Afgang fra Mosegaarden kl. 10 og opsamling på parkeringspladsen ved Christianshøjvej lige inde i skoven til højre når man kommer fra Kirke Værløse.
Vi går gennem oldtidsagrene, med anemoner frem til bålpladsen ved Krogesø. Her holder vi pause. Fordi vi fik Rokkestenen til at rokkegiver Niels en ”lille en”. Herfra ad sti til Fjedermosevej (forbi den lille høj med store bøgetræer). Ad Fjedermosevej og Vestervej til "Femvejskrydset" (her står et af mindetræerne "Den lille general", stikling af et stort egetræ ved Tranekær på Langeland). Videre ad Kalkværksvej til Petersens Passage, her ligger en meget stor langdysse med 3 bortgravede kamre. Ad Petersens Passage gennem Lille Maglemose til "Ellens eg", som er skovens største egetræ. (Hvis der er meget vådt i Petersens Passage, går vi ad Tørvemosevej).
Fra Nyvangsvej mod syd ad Tørvemosevej, forbi 4 af de tidligere ammunitionsbunkere.Hvis vi fortsætter ad  Tørvemosevej til Rævemosevej, kan vi måske også se højen med de 10 store bøgetræer, som ligger på nordsiden af Rævemosevej. Fra Rævemosevej ad sti til Favrbjergvej og P-plads. Turens længde er knap 4 km adfarbar vej.

Her kan du se billeder og ruten fra martsturen

 hgaard240
Hjortøgaard

Søndag 28. april kl.10.30
Kend din egn
Afsløring af mindesten/-tavle i anledning af 150-året for Knud Hjortøs fødsel.
Arrangementet finder sted ved Knud Hjortøs nedbrændte fødegård, Hjortøgård. Arrangør: Arbejdsgruppen Knud Hjortø 150. I fortsættelse af afsløringen afholder Naturstøttepunkt Hjortøgaard Forårets dag med sang, musik og grillet lam. Alle er velkomne. Sted: Sandet 77, ved indgangen til Flyvestationen.

Maj
afrodite 

Søndag 5. maj kl.14.00
Jonstrupsamlingen
Vandretur
med Per Lotz fra Værløseegnens Historiske Forening og Signe Holm-Larsen, Jonstrupsamlingen, til Afrodites Øjet og mindestenen fra 1917; der sluttes af i samlingens særudstilling om Rudolf Bruhn, som var blandt initiativtagerne til at rejse mindestenen. Sted: oplyses senere. Afslutning på Jonstrup Seminarium, gl. Øvelsesskole, Jonstrupvej 288, indg E, 1. sal, Værløse.
Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

boghvededyssen Mandag den 6. maj kl. 18.30

Rydning af Boghvededyssen i Nørreskoven
nær Frederiksborgvej
Sidste år ryddede vi omkring hulvejene i området ved Fiskebæk. Der blev virkelig taget fat, og vi fik atter tyndet godt ud i bevoksningen i området.
Denne gang skal der ryddes omkring Boghvededyssen. Rydningen sker i samarbejde med Naturgruppen og Naturstyrelsen Østsjælland, som stiller med mandskab og rydningsmateriel. Medbring beskærersakse, save samt arbejdshandsker. Der skal bæres og fjernes træ.
Alle er velkomne!
Mødested: Ved Frederiksborgvej ud for dyssen.

Seminar og foreningens forårstur
Søndag den 12. maj fra kl. 13.00
Vandring ad Knud Hjortøs skolevej, hvor vi hører om Hjortøs egen fortælling om sin skolevej og om huse og andet langs vejen, blandt andet om skolen og om mange af de huse og deres beboere, der er blevet fortalt om på seminaret. Turen afsluttes, hvor Hjortøgård har ligget. Foreningens fortællergruppe viser rundt.
Deltagerne mødes kl. 13 på parkeringspladsen ved Kirke Værløse kirke og den gamle skole. Herfra går vi rundt i Kirke Værløse. På et tidspunkt samles vi igen på parkeringspladsen og kører i egne biler frem til Naturformidlingscentret nær Hjortøgård. Her drikkervi vores medbragte kaffe eller lignende. Herefter går vi frem til det nærliggende Hjortøgårdområde og hører om Knud Hjortøs fødested.
Turen varer cirka 3 timer, og vi går i et stille og roligt tempo.
Turen er også foreningens forårstur, og alle interesserede er velkomne.

 mosegaarden brandspr Søndag d. 19. maj kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen.
Om brandsprøjten på Mosegaarden.
I gammel tid med de mange stråtækte og tætliggende huse var brande et hyppigt fænomen, hvor flere huse ofte antændte hinanden. For eksempel i Lille Værløse kender vi til flere brande, hvor store dele af landsbyen nedbrændte. Tove Jensen fortæller
kondrup  Søndag den 26. maj 

Arkæologiens Dag

Programmet omfatter en gennemgang af oldsagstyper, og gæster opfordres til selv at medbringe stenøkser og lignende til bestemmelse, samt rundvisning i de permanente og nye udstillinger på museet. Furesø Arkæologigruppe vil fortælle om anvendelse af metaldetektorer med mulighed for at prøve selv.
Alle er velkomne.
Juni
  Søndag 2. juni kl.14.00 
Jonstrupsamlingen
Vandretur
Vær på historisk vandretur på hver sin side af kommunegrænsen mellem Ballerup og Furesø i Måløvhøj-bebyggelsen, oprindelig et arbejdsløshedsprojekt i 1930’erne, og Jonstrup; gentages, da der ikke var plads til alle interesserede ved første gennemførelse efteråret 2018. Fra Måløvhøjhusene går turen rundt i området og videre til det gamle Jonstrup seminarium, dets bygningshistorie og livet på seminariet. Turen slutter med et besøg i Jonstrup-samlingen. Vandreturen arrangeres i et samarbejde mellem Ballerup Museum og Jonstrupsamlingen. Sted: oplyses senere. Afslutning på Jonstrup Seminarium, gl. Øvelsesskole, Jonstrupvej 288, indg.E, 1. sal, Værløse. 
Se mere på Jonstrupsamlingen.dk og på jonstrupsamlingensvenner på Facebook.

 

 

grundlovsdag240

Onsdag den 5. juni kl 13-16

Grundlovsfest på Mosegaarden

Sofie Lene Bak

ikke noget at tale omGrundlovstale af forfatter og forsker Sofie Lene Bak 

”Danskhed og demokrati - Har vi i dag glemt, hvad krigen lærte os?”

Sofie Lene Bach har bl.a. udgivet "Ikke noget at tale om" fra hendes forskning inden for antisemitisme i Danmark fra 1930-1945.

Program

Kl. 13.10 Formanden, Anne-Marie Bach, byder velkommen og introducerer dagens taler
Kl. 13.15 Fællessang.
Kl. 13.20 Grundlovstale ved Sofie Lene Bak om ”Danskhed og demokrati”.

Værløse Folkemusikanter vil spille de gode gamle numre, og vi håber, at mange vil nyde det sociale samvær i Mosegaardens lille frilandsmuseum bag hovedbygningen. I pauserne kan man nyde kolde fadøl, vin, vand,kaffe og kage.

valdemarstenen

Lørdag den 15. juni fra kl. 10 - 13
Genindvielse af talerstolen i Nørreskoven

Den 15. juni 2019 er det 100 år siden, at Valdemarstenen med sin smukke talerstol blev opstillet i Nørreskoven af lokale kræfter i Værløse og Farum.Talerstolen blev indviet i overværelse af ikke mindre end 800 mennesker, der samtidig skulle tage stilling til, hvad pladsen skulle have af navn i al fremtid. Der var
fremkommet to forslag:
Valdemarspladsen eller Kaalundspladsen. Henholdsvis opkaldt efterValdemar Sejr og en lokal digter. Med flere hundrede stemmer for og blot 10 imod blev det vedtaget at give pladsen navnet Kaalundspladsen. På denne dag skulle man hvert år på Valdemarsdagen den 15. juni fejre vort flag, Dannebrog, der ifølge sagnet faldt ned fra himlen i Estland i 1219.Fejringen skulle ske ved fortællinger, sang og musik.
Få år efter 2.verdenskrig gik traditionen i glemmebogen.
Værløseegnens Historiske Forening forsøger nu at få gang i pladsen igen gennem en genindvielse af talerstolen med historiske beretninger, sang og musik. Musikanter og sangere fra Visens Venner i Furesø støtter op om festenog har lovet at ære flaget, digteren H. V. Kaalund og Furesøen gennem
sang og musik.
Det er gratis at deltage. Medbring klapstole, tæpper og lignende til at sidde på og også gerne mad og drikkelse til eget behov. 
Sted: Kaalundspladsen (Ligger tæt på Furesøbad)
August 
tranlamper

Søndag den 18. august kl. 14
Om lys ude og inde i gammel tid

Conny Laustsen fortæller om dengang, hvor belysning og varme var ensbetydende med åben ild i en eller anden form, både ude og inde.
Hvordan kom man rundt i mørket, og hvordan kunne man fremstille alt det fine håndarbejde, der blev lavet dengang, som fx kniplinger? Hvilken belysning havde man adgang til, og mulighed for, i tiden inden der kom elektricitet?
Hvad er en fis i en hornlygte, og hvad er det for en prås, der går op for en Hvorfor kalder man en person uden megen spræl i for en gammel tranlampe?

 September 
 

Søndag den 1. september
Efterårstur
Værløseegnens Historisk Forenings efterårstur vil foregå i området omkring Frederiksdal.
Reserver dagen

 

Bestyrelsesmøder 2019
Alle afholdes på Mosegaarden, kl. 19.00

Onsdag den 30. januar, tirsdag den 19. marts, onsdag den 22. maj, tirsdag den 20. august, onsdag den 23. oktober, onsdag den 27. november.

Arkæologigruppen afholder onsdagsmøder på Mosegaarden