Kalenderen viser foreningens arrangementer for første halvår 2019, og opdateres løbende.

Klik her for at gå frem til det førstkommende arrangement

    
Januar 2019 

afdelingssten Ganløse Ore

Søndag d. 20. januar kl. 10-12.00
Morgenvandring i skoven
Skovvandring i Ganløse Ore. Årets første skovvandring går til Ganløse Ore. Her er for nylig genopstillet en von Langen afdelingssten, som har været udstillet på Jagt og Skovbrugsmuseet. Vi besøger stenen. Ganløse Ore er kendt for oldtidsagre, og det er et godt tidspunkt at se dem nu. I området er der også flere oldtidshøje mm.
 Vi starter ved Mosegården kl. 10 med opsamling på parkeringspladsen ved Christianshøjvej og Skovhavevej, der går ind til Præsteskoven.

Søndag d. 27. januar kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om Gadekærshuset og om husets beboere

Gadekærshuset, der lå på Bymidten, er genopført ved Mosegaarden, og udgravninger af husets gulv fortæller om brande og om livet i huset. Museumsinspektør Morten Mortensen fortæller.

Februar 2019

 

Søndag d. 17. februar kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om nips og snurrepiberier


Conny Laustsen fortæller om diverse nips og snurrepiberier oppe på museets første sal.
Der er sikkert mange småting heroppe, som folk ikke rigtig lægger mærke til, eller kan se noget særligt ved, eller måske ikke aner, hvad det skal forestille. 
Noget kan man næsten ikke få øje på, så vi tager enkelte af disse ting helt frem i lyset, og kigger nærmere på dem.
Det bliver så en lidt mere ”nørdet” gennemgang af tingene end den, vi plejer at have på første sal.
Hvad er smukt, og hvad er grimt? 
Hvad forestiller egentlig den gamle Thorvaldsen-frise i kobber, henne i fars hjørne? 
Nogle af de mange ting er for længst blevet samlerobjekter, som f.eks. garnæsker, lysesaksebakker eller Just Andersen ting, medens andet imidlertid er både glemt, grimt og kikset i manges øjne. Der er f.eks. nogle skønvirketing, der måske ikke er helt så skønne, som navnet antyder. Hvad med den meget fornemt perlebroderede pude, er den styg eller køn? Smag skifter.
Vi tager nogle stole med op på 1. sal, så der er mulighed for at hvile benene til de, der har behov for det.
Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse

Søndag den 24. februar kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Ore.

Denne gang skal vi vandre i den sydvestlige del af skoven. Her er mange spor fra Von Langens tid og i det hele taget et smukt og upåagtet skovområde.

Vi skal igen opleve gravhøje  fra sten- og bronzealderen, et formodet voldsted, en skåltegnssten, en von Langen afdelingssten, en stikling fra Kongeegen, en skovløberkastanje og meget mere.

Møde ved Mosegården kl. 10, og opsamling samme sted som i januar ved parkeringspladsen ved Christianhøjvej, Værløsehus og Sortemosevej.

Her kan du se billeder og ruten fra januarturen

Onsdag d. 27. februar kl. 19.00 - ca. 21.45
Forfatter- og sangaften: 

Foreningens forfatteraften sætter denne gang fokus på forfatteren Knud Hjortø i anledning af 150-året for hans fødsel på Hjortøgård ved Kirke Værløse.
Traditionen tro bliver det også en aften med sang og musik, hvor vi mindes nyligt afdøde Benny Andersen, som boede og arbejde en årrække i Farum.

Arrangementet finder sted i Grundtvigsalen i Værløse Kirke, hvor medlemmer af VHF’s fortællergruppe vil berette om Knud Hjortøs liv og litteratur.
Ved siden af sin forfattervirksomhed kæmpede Hjortø blandt andet for at dæmme op for datidens unødvendige brug af tyske, franske og andre udenlandske ord. I dag gælder udfordringen de mange engelske ord og vendinger, som trænger ind i sproget. Det vil formand for Den Danske Sprogkreds, cand. mag. Lise Bostrup fortælle om.

Fællessangen ledes af den forhenværende værløseorganist Søren Bjerborg, som sidder ved flyglet.

Sted: Grundtvigsalen, Værløse Kirke, onsdag den 27. februar 2019 kl. 19.00 – ca. 21.45.

Marts

Lørdag den 2. marts 2019 kl. 11-14
Medlemsdag

Et særarrangement med åbent hus for medlemmer – for nye og for gamle.
Der vil blive serveret et glas vin eller vand, og der udleveres henholdsvis årsskriftet Witherløse og bogen:
” Otto og andre af Værløseegnens landsbyoriginaler”. Der er også mulighed for – gratis – at erhverve
Årsskrifter i pakker med bestemte emner eller årgange. Endelig kan du betale dit kontingent denne dag - uden gebyrer. FuresøHistorien bind 2 sælges endnu, men bind 1 er udsolgt.
Husk at medbringe kontanter eller betal via MobilePay.
Vi byder også velkommen til interesserede nye medlemmer, som kan indmeldes på dagen og dermed modtage jubilæumsgaven: ”Otto og andre af Værløseegnens landsbyoriginaler”.

Sted: Mosegaarden

Lørdag den 16. marts 2019 kl. 14.00
Generalforsamling

Dagsorden til den ordinære generalforsamling kan du se i Bavnen nr. 1/2019


Efter generalforsamlingen vil der blive serveret kaffe og kage, og herefter vil Niels Bødker Thomsen fortælle om Alugodkvindens ansigtsrekonstruktion og projektets tilblivelse.

Sted: Syvstjerneskolens festsal, Skovløbervangen 1, 3500 Værløse

myrestenen

Søndag den 17. marts kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Eget
Vi fortsætter ideen med at vandre i skovområder som vi endnu ikke kender så godt. Her er tale om gammel skov med en spændende geologi. Klaus og jeg har ikke planlagt turen i detaljer, men vi skal blandt andet besøge gravhøje og se vores egns mest markante hulvejssystemer, og det siger jo ikke så lidt! En af områdets attraktioner er Myrestenen, en store vandreblok på 6o t og som har 20 skåltegn ristet på overfladen. En anden attraktion er Rokkestenen, som ligger som dæksten på en af områdets dysser. Ture begynder med afgang fra Mosegården kl. 10 og med samling på parkeringspladsen ved Lyngevej og Lerbakkehus.
Se kort over området med indtegnet P-plads ved Lyngevej og Lerbakkehus.

ryethoj240

Onsdag den 20. marts 2019 fra kl. 18.30
Aftenvandring omkring Ryethøj

Deltagerne mødes kl. 18.30 lige der, hvor Ryethøjvej står vinkelret på Olaf Becks Alle.
Vi går langs golfbanen og ind i Præsteskoven. Undervejs hører vi omgårdene og om nogle af de mennesker, der  har levet i området. Vi oplever stedets skønne natur, oldtidsvejene og dysserne. Vi får nogle historier om en af egnens stærke kvinder, Sofie Fiskebæk, og besøger den mægtige bronzealderhøj Ryethøj, hvorfra der er en imponerende udsigt til Roskilde Domkirke. På vejen hjem stopper vi op ved den rekonstruerede bronzealderhøj Maglehøj.
Hvis man kommer i bil, kan man parkere i græsrabatten på Olaf Becks Alle. Husk lommelygter og evt.drikkelse til eget forbrug. Det er gratis at deltage. Turen forventes at tage to timer.
Turleder er John Mynderup fra Historisk Forenings fortællergruppe.

frihedskæmperstenen  Søndag d. 24. marts kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om drabet på 5 frihedskæmpere.
Natten mellem den 14. og 15. april 1945 blev tre frihedskæmpere dræbt i Nørreskoven og to i Ravnsholtskov af ”Lille Jørgens bande” som var håndlangere for den tyske besættelsesmagt. I de to skove er der rejst mindesten. John Mynderup fortæller.

Seminar
Mandag den 25. marts kl. 19.00

mødes vi i Satellitten i Værløse, hvor temaet er en overordnet gennemgang af Kirke Værløses historie fra sen vikingetid og til i dag. Herefter i store træk Kirke Værløse og omegn fra cirka 1800 og frem til 1920 herunder udskiftningen og udflytningen af landsbyens gårde. På gamle postkort ser vi Kirke Værløse fra oven og får et overblik over landsbyens udseende omkring år 1900. Til sidst fortælles om de første år af Værløselejrens historie på grundlag af en stor postkortsamling. I dette område er den nye Lånshøjbebyggelse opført.
Det store overblik og nyt ved Niels Bødker Thomsen fra Historisk Forenings fortællergruppe.

April

Seminar
Torsdag den 4. april kl. 19.00
 
ses vi igen i Satellitten til en detaljeret gennemgang af landsbyen Kirke Værløse omkring år 1900. Ud fra erindringsbeskrivelser og gamle postkort kommer vi rundt i landsbyen og hører om smedene, kroen, skolen, købmænd, slagter med mere. Vi har gennemfotograferet Kirke Værløse, så vi kan sammenligne med Kirke Værløse i dag. Der vil dernæst blive fortalt om smeden Jens Larsen, der omkring 1850 grundlagde Indre Mission. Som afslutning vil der blive fortalt om oldtidshøjen Lånshøj og vandtårnet ved  højen. Der er lagt op til en varieret gennemgang ved Historisk Forenings fortællergruppe.

Seminar
Tirsdag den 9. april kl. 19.00

er det så sidste seminaraften i Satellitten, hvor emnet er mennesker og markante personer fra Kirke Værløse området. Der vil blive fortalt om Jørgen Lundsteen-Jensens erindringer. Jørgen Lundsteen-Jensen blev født i Kirke Værløse 1926. Herefter om urmager Lars Larsen, der var en af Danmarks svæveflypionerer, om Kirke Værløseforfatteren Jørgen Værløse, der blev berømt og glemt, og endelig om forfatteren Knud Hjortø og hans skolevej. Til sidst om Sandet og menneskene på Sandet. En  fortælleraften med Historisk Foreningsfortællergruppe.
rokkedyssen240

Søndag den 14. april kl. 10-12
Skovvandring i Ganløse Ore.

Afgang fra Mosegaarden kl. 10 og opsamling på parkeringspladsen ved Christianshøjvej lige inde i skoven til højre når man kommer fra Kirke Værløse.
Vi går gennem oldtidsagrene, med anemoner frem til bålpladsen ved Krogesø. Her holder vi pause. Fordi vi fik Rokkestenen til at rokkegiver Niels en ”lille en”. Herfra ad sti til Fjedermosevej (forbi den lille høj med store bøgetræer). Ad Fjedermosevej og Vestervej til "Femvejskrydset" (her står et af mindetræerne "Den lille general", stikling af et stort egetræ ved Tranekær på Langeland). Videre ad Kalkværksvej til Petersens Passage, her ligger en meget stor langdysse med 3 bortgravede kamre. Ad Petersens Passage gennem Lille Maglemose til "Ellens eg", som er skovens største egetræ. (Hvis der er meget vådt i Petersens Passage, går vi ad Tørvemosevej).
Fra Nyvangsvej mod syd ad Tørvemosevej, forbi 4 af de tidligere ammunitionsbunkere.Hvis vi fortsætter ad  Tørvemosevej til Rævemosevej, kan vi måske også se højen med de 10 store bøgetræer, som ligger på nordsiden af Rævemosevej. Fra Rævemosevej ad sti til Favrbjergvej og P-plads. Turens længde er knap 4 km adfarbar vej.

Her kan du se billeder og ruten fra martsturen

Maj

 

 

INVITATION

 

I forbindelse med afsløringen af Alugodkvindens buste inviterer Furesø Byråd til reception

fredag den 3. maj 2019, kl. 14.00,
i Atriet, Stiager 2, 3500 Værløse

 

Borgmester Ole Bondo Christensen vil byde velkommen, hvorefter Niels Bødker Thomsen fra Værløseegnens Historiske forening vil fortælle historien om Alugod.


Furesøegnens ældste, kendte indbygger hed Alugod og formodes at være fyrstedatter og begravet i år 230 efter Kristus. Hendes grav blev i 1944 opdaget på den tidligere Flyvestation Værløse. Ud fra kraniet er der på Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet lavet en rekonstruktion af Alugods ansigt, og i Firenze har dygtige håndværkere støbt en buste af hende i bronze. Nu kan hendes ansigt opleves for første gang i knap 1800 år.


Venlig hilsen

 

Ole Bondo Christensen

Borgmester

boghvededyssen Mandag den 6. maj kl. 18.30

Rydning af Boghvededyssen i Nørreskoven
nær Frederiksborgvej
Sidste år ryddede vi omkring hulvejene i området ved Fiskebæk. Der blev virkelig taget fat, og vi fik atter tyndet godt ud i bevoksningen i området.
Denne gang skal der ryddes omkring Boghvededyssen. Rydningen sker i samarbejde med Naturgruppen og Naturstyrelsen Østsjælland, som stiller med mandskab og rydningsmateriel. Medbring beskærersakse, save samt arbejdshandsker. Der skal bæres og fjernes træ.
Alle er velkomne!
Mødested: Ved Frederiksborgvej ud for dyssen.

Seminar og foreningens forårstur
Søndag den 12. maj fra kl. 13.00
Vandring ad Knud Hjortøs skolevej, hvor vi hører om Hjortøs egen fortælling om sin skolevej og om huse og andet langs vejen, blandt andet om skolen og om mange af de huse og deres beboere, der er blevet fortalt om på seminaret. Turen afsluttes, hvor Hjortøgård har ligget. Foreningens fortællergruppe viser rundt.
Deltagerne mødes kl. 13 på parkeringspladsen ved Kirke Værløse kirke og den gamle skole. Herfra går vi rundt i Kirke Værløse. På et tidspunkt samles vi igen på parkeringspladsen og kører i egne biler frem til Naturformidlingscentret nær Hjortøgård. Her drikkervi vores medbragte kaffe eller lignende. Herefter går vi frem til det nærliggende Hjortøgårdområde og hører om Knud Hjortøs fødested.
Turen varer cirka 3 timer, og vi går i et stille og roligt tempo.
Turen er også foreningens forårstur, og alle interesserede er velkomne.

Søndag d. 19. maj kl. 10-12
Søndagsvandring i Krogelund ved Burresø 

 Krogenlund er en mindre skov lige nord for Ganløse Eget. Skovens to veje hedder Kong Valdemars Vej og Tovesvej. To hulvejsspor fører ud af skoven mod nord, omgivet af en fritliggende stendysse, samt en rest af et dyssekammer. Lidt sydligere ligger en langhøj, uden synlige sten, over 60 meter lang. På østsiden af skoven, på selve skovdiget, gror en hængebøg - en vrang bøg af den lave type, hvor kronen næsten når jorden.
I nærheden findes 3 ganske store høje, desværre skamferet af nogen gravning. 2 af dem har været en jættestue og en langdysse med 2 kamre.
På sydsiden af skoven står 4 af de store vrange bøge, som skoven er kendt for, og måske har fået navn efter.
For dem, der er interesseret i sjældne og fredede blomster, er her også adgang til Småsøerne, et fugtigt og kalkrigt engområde ("rigkær") med bl.a. flere orkidearter.
Turen begynder som vanligt ved Mosegården med afgang kl.10. Vi samles herefter ved parkeringspladsen ved Buresøbadet. Gennem Ganløse kan man køre mod Slagslund og i Slagslunde kommer man ad Klokkekildevej, (ca. 2,5 Km) frem til parkeringspladsen, hvor Klokkekildevej ender ved Skovvej. Turen er relativ kort og går ad gode skovveje. Som følge af lidt længere transportveje end vanligt kommer vi lidt senere hjem.
 mosegaarden brandspr Søndag d. 19. maj kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen.
Om brandsprøjten på Mosegaarden.
I gammel tid med de mange stråtækte og tætliggende huse var brande et hyppigt fænomen, hvor flere huse ofte antændte hinanden. For eksempel i Lille Værløse kender vi til flere brande, hvor store dele af landsbyen nedbrændte. Tove Jensen fortæller
kondrup  Søndag den 26. maj kl. 13.00-16.30

Arkæologiens Dag
I 2019 har Furesø Arkæologigruppe 40-års jubilæum. Arkæologiens dag skal derfor i år foregå på Mosegården, hvor jubilæumsudstillingen Fund og Fortid i Furesø i øjeblikket er udstillet, og hvor de permanente arkæologiske udstillinger findes.
I løbet af dagen vil det være muligt at komme med egne oldsager og få dem bestemt, og der vil i hele perioden være fremlagt typiske oldsager, som man kan røre ved og prøve, for eksempel hugge med stenøkse eller snitte med stenkniv. Ligeledes vil Furesø Detektorgruppe være til stede hele eftermiddagen.
Det øvrige program:
Kl. 14.00 -14.30 rundvisning i særudstillingen, Fund og fortid i Furesø.
Kl. 14.40 -15.00 rundvisning i de permanente arkæologiske udstillinger med blandt andet fund fra Alugodgraven.
Kl. 15.00 - 15.30 vil en flintsmed, der har arbejdet på det arkæologiske forsøgscenter i Lejre, vise sine flinthugningsredskaber frem, og fortælle om, hvordan man hugger i flint
Kl. 15.45-16.30 vil Furesø Detektorgruppe vise og fortælle om metaldetektorer og detektorarkæologi og fremvise gode detektorfund.

Juni

 

 

grundlovsdag240

Onsdag den 5. juni kl 13-16

Grundlovsfest på Mosegaarden

Sofie Lene Bak

ikke noget at tale omGrundlovstale af forfatter og forsker Sofie Lene Bak 

”Danskhed og demokrati - Har vi i dag glemt, hvad krigen lærte os?”

Sofie Lene Bach har bl.a. udgivet "Ikke noget at tale om" fra hendes forskning inden for antisemitisme i Danmark fra 1930-1945.

 

Program

Kl. 13.10 Formanden, Anne-Marie Bach, byder velkommen og introducerer dagens taler
Kl. 13.15 Fællessang.
Kl. 13.20 Grundlovstale ved Sofie Lene Bak om ”Danskhed og demokrati”.

Værløse Folkemusikanter vil spille de gode gamle numre, og vi håber, at mange vil nyde det sociale samvær i Mosegaardens lille frilandsmuseum bag hovedbygningen. I pauserne kan man nyde kolde fadøl, vin, vand,kaffe og kage.

valdemarstenen

Lørdag den 15. juni fra kl. 10 - 13
Genindvielse af talerstolen i Nørreskoven

Oplev naturen og kom til Nørreskoven i Værløse
Musik og sang,  kend din egn-fortællinger og mød forfatteren
Marianne Vestergaard Nielsen
Vær med til at genindvie talerstolen på Kaalundspladsen i anledning af 800 året for Dannebrogs fald fra himlen
Programmet omfatter Sang og musik af Farumkoret og Visens Venner i Furesø,  og du kan lytte til fortællinger fra Værløseegnens Historiske Forening om digteren Kaalund, om Kaalundspladsen med Valdemarstenen, om sagnet om Dannebrog, der faldt ned fra himlen og de berømte lokale adelsmænd fra Hvideslægten.

Hovedtaleren er Marianne Vestergaard Nielsen (f. 1973) journalist, forfatter og underviser, hvor hun med udgangspunkt i selvoplevede situationer formidler med stort engagement og nærvær. I gennem årene er det blevet til en del portrætter og reportager, inden Marianne stiftede Familieskatten, hvor hun i dag skriver privates livshistorier. Tilmed er Marianne pressemedarbejder for Fonden Ensomme Gamles Værn.

Vi mødes på Kaalundspladsen, som ligger på højre side, når man går, cykler eller kører ned til Furesøbad fra den gamle Frederiksborgvej. 

Lidt om stedet: Kaalundspladsen blev indviet for 100 år siden og publikum stemte dengang om, hvad pladsen skulle kaldes i al fremtid. Valget faldt på Kaalundspladsen efter digteren Kaalund, der boede i flere år i Farum. Når de mange indlæg er forbi, betragtes talerstolen for genindviet. Ordet er derefter frit.

Tag gerne din medbragte mad/drikke med, og husk evt. tæppe, stol eller lignende. 
Fri entré
Kend din Egn arrangement
Værløseegnens Historiske Forening

alugodhvbg240

alugodrekonst240

alugodbronce240

Fredag 21. juni kl. 15.00
Reception på Mosegaarden

Furesø Museers særudstilling: “Furesø - fund og fortid” får nu tilført et nyt spændende element.

 

Det er nemlig lykkedes at rekonstruere ansigtstrækkene på det 1800 år gamle kranie, kendt som Alugodkraniet, der i 1944 blev fundet på Flyvestation Værløse. 

 

Det færdige resultat og en fortælling om det komplicerede arbejde med at genskabe Alugod-kvindens ansigt, kan nu ses i den eksisterende særudstilling.

 

Furesø Museer og Værløseegnens Historiske Forening fejrer det vellykkede resultat med  en reception. Til lejligheden sælges en særlig Alugod-øl og kopier af et østromersk glas fra Alugods tid.

 

Alle er velkomne!

Sted: Mosegården, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse

Tid: Fredag den 21. juni 2019 kl.15.00.vhf240

 

 

 

furesoemuseer240   

 

 

 

 

 

Klik på et billede, hvis du vi se det i en større udgave

Juli
Ingen planlagte arrangementer i ferietiden  
August 
harevadbro 180 Søndag den 18. august kl. 10-12
Søndagsvandring

i de skønne områder i Lille Hareskov og Jonstrup vang nærmere betegnet forbi Brænteljung og over Harevad. Vi begynder således sæsonen i vores eget område og færdiggør herefter vandringerne i skovene omkring Burre sø og Bastrup sø. Vi kører fra Mosegaarden klokken 10 og samles på parkeringspladsen lige nord for Bryggeri Skovlyst.

Håber vi ses!

tranlamper

Søndag den 18. august kl. 14
Om lys ude og inde i gammel tid

Conny Laustsen fortæller om dengang, hvor belysning og varme var ensbetydende med åben ild i en eller anden form, både ude og inde.
Hvordan kom man rundt i mørket, og hvordan kunne man fremstille alt det fine håndarbejde, der blev lavet dengang, som fx kniplinger? Hvilken belysning havde man adgang til, og mulighed for, i tiden inden der kom elektricitet?
Hvad er en fis i en hornlygte, og hvad er det for en prås, der går op for en Hvorfor kalder man en person uden megen spræl i for en gammel tranlampe?

furesoebad Furesøbad fylder 100 år
Onsdag den 21. august
Farum Lokalhistoriske Forening fejrer 100-året for Furesøbad og for turismen i området igennem 100 år sammen med Furesø Museer og Værløseegnens Historiske Forening.
Kl. 17.00: Borgmester Ole Bondo holder tale
Ca. 17.30: Cathrine Kyø Hermansen, chef for Furesø Museer, åbner en udstilling med navnet: ”Furesøegnen – et yndet udflugtsmål i mere end 100 år”.
Dernæst vil der være følgende arrangementer, som man kan vælge imellem:
1. Michael Bay Olsen vil vise os rundt og fortælle historien om Furesøbad i 100 år.
2. Medlemmer fra FLF og VHF vil lave guidede ture i nærområdet til: Karpedammen, Von Langens afdelingssten, flådeegene, stenen for frihedskæmperne og spejderstenen.
Kl. 19.00: Spisning á la 1934, hvor den første restaurant åbnede.
Der vil blive serveret en tre-retters menu: Tarteletter, flæskesteg og æblekage. Pris 150,- kr. (+ 10 kr. for administration.) Reservering og betaling sker på:
https://dinnerbooking.com/dk/da-DK/eventbooking/event/3382/100-aret-for-furesobad-og-forturismen-i-omradet.
hvmdag Søndag den 25. august kl. 11-16 
Håndværks- og Markedsdag
Furesø Museer, Mosegaarden
Mosegaardens museumshave forvandles til en lille markedsplads,hvor børn og voksne kan laveflintredskaber, prøve trædrejning, spinde uld og få lidt godt at spise og drikke. Der vil også være mulighed for en svingom til folkemusik.
Gratis adgang.
 September 
 efteraarstur

Søndag den 1. september kl.13-16 
Efterårstur
Værløseegnens Historiske Forenings efterårstur går i år til området omkring det smukke og historiske Frederiksdal, hvor fortællere fra foreningen vil berette om stedets historie under en vandretur i området.
Der vil blive fortalt om kultursporene, Mølleå-systemet, Københavns Befæstning, de mange møller ud mod Øresund, Hjortholm Voldsted, Hviderne, grevens fejde, Familien Schulin på Frederiksdal Slot, Sneglebjerget, kong Frederik III og meget mere.
Mødestedet er på parkeringspladsen bag Traktørstedet "Den gamle have". Se et kort over mødestedet her. (Koordinater er 55.77987,12.4447). Der er fri entré, og alle er velkomne. 

parkering buresoe

Klik på billedet for at få det større

Søndag den 15. september kl. 10-12.30
Skovvandring i den nordlige del af Slagslundeskov

Efter en hyggelig vandrig omkring Brænteljung, vender vi tilbage til vore naboskove mod vest. I Slagslunde Skov har Von Langen været i gang, og her er alle vores traditionelle kulturspor, afdelingssten, megalitgrave, hulveje, skåltegnssten mm. Vi planlægger en tur på omkring 3 km.

Start som vanligt fra Mosegaarden kl. 10 og samling på en parkeringsplads ved Slagslundeskov 300m vest for Buresø-badet. Fra Værløse køres gennem Ganløse. Lige efter kroen holdes til venstre ad Hesselvej til Slagslunde. Lidt inde i Slagslunde  køres til høje ad Klokkekildevej frem til Buresø-badet og herfra til venstre ad Skovvej til parkeringspladsen. Som følge af de længere køreafstande varer den samlede tur cirka en ½ time længere end normalt.

 Oktober
langh uggeloese  Søndag den 13. oktober kl. 10-12.30
Skovvandring i Uggeløse Skov
Fra P-pladsen ved Slangerupvej går vi ind i den nordlige del af skoven. Ved skovvejen ligger en gruppe på 4 fortidsminder. Først en dysserest med 6 store sten. Dernæst en forgravet høj uden sten. Langs en skovsti ligger 2 langdysser med 1 og 2 delvis bevarede kamre samt adskillige randsten. I den sidste dysse findes 4 sten med kløveriller- en rillesten – et særsyn i naturparken. Syd for Slangerupvej ligger Salamandersøen med rasteplads. (Salamandrene ses kun om foråret). På bakken over søen, Randrisbakke, ligger en gravhøj – tydelig, men ikke registreret i Fund og Fortidsminder. Ved Bøllemosen er registreret en stenkiste, ikke under vejen, men under skovens stendige. Langs Hegnsvej – tilbage til P-plads – står omkring 10 store, gamle egetræer. Som følge af lidt længere vej frem til skoven er vi først hjemme omkring kl. 12.30.

Afgang fra Mosegaarden kl. 10 og opsamling på parkeringpladsen, som kan ses fra Slangerupvejen.
palm  Søndag d. 27. oktober kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen. 
Smedens historie
Smedefaget går langt tilbage i tiden, således også på Furesøegnen. På Mosegaarden står en fuldt udstyret smedje, og museumsinspektør Morten Mortensen vil fortælle om faget og om nogle af de mange smede, der har været på vor egn.
November
 himlinge

Torsdag den 7. november kl.19.00
Fyrstedynastiet fra Himlingøje

Kend din egn, vil du vide mere om højeste mode, folk, fyrster og fund fra jernalderen. Kom og hør en af landets førende arkæologiske forskere på området, Ulla Lund Hansen fra Saxo Instituttet ved Københavns Universitet fortælle om både eliten og mere almindelige mennesker med de rige sjællandske gravfund fra romersk jernalder. For 1700 år siden regerede rige stormænd på Sjælland. Værløse var et af de betydelige centre, som havde tæt kontakt til magtens centrum i Himlingøje, syd for Køge. Det vidner blandt andet ”Alugod-graven” med knogler fra en ung kvinde og hendes værdifulde gravgaver, der dukkede op på flyvestationens område i 1944. De fundne effekter, som kan dateres til første halvdel af det 3. årh., peger på tætte forbindelser med Himlingøje-dynastiet.
Vi mødes i Satellitten (v/Værløse Bibliotek), Bymidten 46, Værløse. Du kan købe øl/vand.

Foredraget er gratis og åbent for alle interesserede.


 Klik på billedet for en større udgave 
Søndag den 17. november kl. 10-12.00
Morgenvandring i Uggeløse Skov
 

Ved Krogelundvej, knap en kilometer fra Slangerupvej ligger en mindre P-plads inde i skoven til højre. Klaus vil stå ved indkørslen og pege ind i skoven. Vi skal igen besøge en von Langen-skov med ældre ahornbevoksninger og meget gammel bøgeskov. Langs det sydlige skovbryn, men inde i skoven, ligger flere meget markante åsbakker på række. Over en længere strækning følger vi en sti på selve bakkekammen. Turen er flot og her strabadserende. Der er en del flerstammede bøge, heriblandt et ægte hultræ eller øjetræ. På engen syd for skoven ligger voldstedet af Langsøhus, som var en af Hvide-slægtens gårde. Voldstedet fremstår synligt, men der er ingen egentlige synlige bygningsrester. Vi drikker ”kaffe” ved Bøllemosen. Tilbage i østsiden af skoven ligger ved Hegnsvej en mægtig langhøj, uden sten, men skåret over af et jorddige, som menes at høre til von Langens skovinddeling. Lige syd for højen på diget findes en von Langen-afdelingssten. Endnu en von Langen-afdelingssten findes ved skovens østlige dige nær parkeringspladsen.

Der er afgang fra Mosegaarden kl. 10 og samling på parkeringspladsen. Stier og veje er våde og nogle steder præget af skovarbejde, og terrænet har ved åsene stejle skråninger. Turen er på knap 4 km. 

 lundsbakkegravfund180 Søndag d. 24. november kl. 14.00 
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen. 
Bronzealderen på Furesøegnen
Med udgangspunkt i Lundsbakkegraven ved Kirke Værløse vil Niels Bødker Thomsen fortælle om, hvorledes nye videnskabelige metoder, som fx strontiumanalyser, giver spændende viden om bronzealderen.
December
aebleskiver

Søndag den 1. december kl. 13-16
Julecafé
Kom i julehumør på Mosegaarden


Dette års julearrangement bliver en Julecafé med det sædvanlige traktement.
På museet vil vi sælge kendt bagværk: Klejner, småkager, svensk honningbrød og ølkager.

Fine julegaveideer:
Et gavekort til medlemsskab i Værløseegnens Historiske Forening
Alugod-øl og de fine glasdrikkeskåle sælges også.
Samtidig arrangerer museet et juleløb med opgaver for børn.

Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, Værløse

Januar 2020
eskadrille 722 240 Søndag d. 12. januar kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Redningseskadrille 722.
"NIHIL INTENTATUM" sådan lyder rednings-eskadrille 722’s motto på latin. Det betyder ”intet uforsøgt”. Eskadrillen holdt til på Flyvestation Værløse og stod for mange spektakulære redningsaktioner, både til lands og til vands.
John Mynderup vil med udgangspunkt i museets permanente udstilling fortælle den både dramatiske og interessante historie om Eskadrille 722.
Sted: Mosegården, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse. Gratis adgang.
 

Søndag den 19. Januar kl. 10-12
Morgentur i skoven
Vi skal vandre i området nord for Bryggeriet. Sidst vi var i området var en stemningsfuld sommeraften. Nu skal vi opleve området om vinteren med et langt udsyn mellem træerne. Et af turens mål er mindestenen sat for skovfoged Thomsen, som blev skudt af ”Sorte Hans”. I området er der rillesten, en flot afdelingssten, en stor vrangbøg, markante hulveje og ikke mindst Svineryggen, en markant og langstrakt ås, hvorfra vi med det gode udsyn kan opleve områdets markante terræn. 

Start fra Mosegaarden kl. 10 og opsamling på den nordlige parkeringsplads ved Bryggeriet.

skovridergaarden240

Onsdag den 22. januar kl. 19 i Satellitten
Om egnens skove lige nu
Skovrider Kim Søderlund og andre fortællere

Foredraget vil indeholde nyt om de gamle skove i vort område. Hvad betyder den nye status nu, hvor flere områder fremover skal være såkaldt urørt skov? Hvor langt er man med planerne for de enkelte skove?
Hvad betyder det for brugerne? Er der nyt om Flyvestation Værløse? Og hvad laver en travl skovrider egentlig?
Værløseegnen siger farvel til vor lokale skovrider. Kim Søderlund er den sidste af en lang række skovridere med bopæl i vort område gennem 360 år.
Et par fortællere fra Værløseegnens Historiske Fortællergruppe vil samme aften give en historisk oversigt over skovriderne og de anvendte ejendomme.
I pausen vil der være salg af øl og vand.

Februar 2020 

morgentur240

Søndag d. 1. februar kl. 14.00
Historier på museet fortalt af medlemmer fra Fortællergruppen
Om egnens skove.

Niels Bødker Thomsen fortæller.
Sted: Mosegården, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse. Gratis adgang.

R ha 001

Søndag den 16. februar kl. 10-12
Morgentur i skoven

Vi skal vandre i Ryget Skov og i Præsteskoven, (gamle agersystemer)

Flere oplysninger følger!

Start fra Mosegaarden kl. 10. 

  Lørdag 29. februar kl. 11.00-14.00
Medlemsdag

Åbent hus – for nye og gamle. Foreningen byder på et glas vin eller vand, kom forbi og få en snak om stort og småt. Du kan hente årsskriftet Witherløse og endelig kan du betale dit kontingent samtidigt (uden gebyrer). Husk at medbringe kontanter eller betal via MobilePay. Vi byder også velkommen til interesserede nye medlemmer, som kan indmeldes på dagen.

Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500  Værløse
Marts 2020 
  Lørdag 14. marts kl. 14.00
Generalforsamling og foredrag om største danske guldfund fra vikingetiden

Efter generalforsamlingen vil der blive serveret kaffe og kage, og dette års særlige gæst er arkæolog og museumsinspektør (Museet Sønderskov) Lars Grundvad og vi skal høre om fund fra den sønderjyske region, som sandsynligvis vil skrive sig ind blandt de vigtigste områder i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet i det førkristne Danmark.

Sted: (Teatersalen) Syvstjerneskolen, Skovløbervangen 1, 3500 Værløse
R ha 001

Søndag den 15.marts kl. 10-12
Morgentur i skoven

Vi skal vandre i Ryget Skov og i Præsteskoven, (gamle agersystemer).

Flere oplysninger følger!

Start fra Mosegaarden kl. 10. 

bavnegaarden240  Onsdag 25. marts kl. 18.30-20.30
Aftenvandring ved Bavnegaarden og Sækken
Vi går i området omring Bavnegården og på området ned mod Farum sø og Sækken med turleder John Mynderup fra Fortællergruppen. Vi har fået lov at komme indenfor på Københavns Kommunes børneinstitution, Bavnegaarden og her få fortalt stedets historie. Netop år 2020 har institutionen 100 års jubilæum. Vi skal nyde aftenudsigten over Farum sø med Farumgaard og Klavs Nars Holm. Undervejs vil der blive fortalt om fundet af en meget spændende stenalderboplads ved Sækkens bred og om Farumsøstien. Vi håber på klart vejr og måneskin!
Sted: Vi mødes på parkeringspladsen ved Nørrevænget og broen under banen. Tag gerne lommelygter med. Børn er velkomne. Barnevogne kan ikke anbefales.
April 2010
vaerloesemalerne240 

Fredag den 17. april kl. 19
Kend din egn-seminar 2020

Seminaret er for alle interesserede og handler om de tre Værløse Malere, om tegner og illustrator Ib Friis og de fortællinger han illustrerede samt en ” Lyrik- og forfatter aften” med sang og musik og i den forbindelse om kunstnerlivet på Kulhus.
Tilmelding til seminaret. Seminaret er gratis og åbent for alle interesserede. Der tilstræbes 60 deltagere efter ” først til mølle princippet”. Tilmelding til Niels Bødker Thomsen, telefon: 4448 1808 eller Her kan du sende en besked til Niels. Ved tilmelding oplyses foruden navn og adresse, telefonummer og meget gerne e-mailadresse.

Den første aften med temaet de tre Værløse Malere, Hans Christian Martinus Knudsen, Rudolf Jacobsen og Edvard Johannes Sarvig. En række malerier fra Furesø Museer og privatsamlinger vil blive gennemgået. Gennemgangen skal belyse, hvordan Værløse Malerne blev påvirket af samtidige malere, Værløseskolens særkende og de tre maleres særkender. Malernes personhistorie og tilhold til vores egn, og ikke mindst malernes betydning for lokalhistorien vil blive omtalt. En gennemgang ved Niels Bødker Thomsen.
Sted: Satellitten, Bymidten 46, 3500 Værløse

ibtegning240 

Tirsdag den 21. april kl. 19
Seminar

Kend din egn – denne anden aften i årets seminarrække handler om tegneren og illustratoren Ib Friis. Ib Friis har illustreret en lang række undervisnings hæfter og publikationer om egnens oldtid og historie. Med sine fantastiske og humørfyldte tegninger befolker Ib Friis Værløses historie med oldtidsmennesker, barske håndværkere, solide bønder og fattige husmænd, med børn, tandløse kællinger og fuldbarmede kvinder. Tegninger der indirekte fortæller om tegneren og som gør lokalhistorien levende for os alle sammen. Præsentationer ved Fortællergruppen.

Sted: Satellitten, Bymidten 46, 3500 Værløse

kulhus240 

Seminar
Mandag 27. april kl. 19.00

Kend din egn – Forår i Furesø - Lyrik- og sangaften En aften med sang og musik og fortællinger fra Furesøegnen. Vi sætter fokus på salonlivet på landstedet Kulhus og på nogle af de store digtere, forfattere og komponister, som har haft deres gang på vores egn. Vi får musikalsk hjælp af medlemmer af Visens Venner Furesø. Denne aften er således vor traditionelle ”Lyrikaften” (Fri entré). Der vil være mulighed for at købe øl/vand.

Sted: Galaksen, Café Cassiopeia, Bymidten 48, 3500 Værløse

Maj 2020
skovrydning  Mandag 4. maj kl. 18.30
Rydning af området ved Harevad
Kend din egn. Traditionen tro har Furesø Arkæologigruppe i samarbejde med Naturstyrelsen og Værløse Naurgruppe, invitereret alle interesserede til en forårsaften i skoven, med det formål at rydde et oldtidsminde for skov og krat. Herved gøres kulturminderne synlige og tilgængelige for skovens mange brugere. I år skal vi rydde omkring stenkisten over Harevad. Den nylig renoverede bro og tilstødende hulveje er tilgroede. Medbring godt humør samt grensave og høgenæb samt arbejdshandsker. Påklædning efter vejret. Skovvæsenet stiller med mandskab, motorsav og forfriskninger. Før vi går i gang med arbejdet, vil der blive fortalt lidt om Harevad.
Sted: Vi mødes ved parkeringspladsen ved Syvstjernen, Fægyden og Skovlystvej. Herfra kører vi sammen ad Måløvvej til Harevad.
kulhusmap240 

Søndag 10. maj kl. 13-16
Seminar og foreningens forårstur – Forårsvandring ved Kulhus og KolleKolle

Som led i Kend din egn, seminarrække går turen til Kulhus og Kollekollesletten. Sammen vandrer vi i området omkring Kulhus og KolleKolle. Vi er blevet stillet i udsigt at vi må besøge selve ejendommen og få fortalt om Kulhus’ spændende historie. Mens vi vandrer, hører vi om KolleKolle områdets lange bebyggelseshistorie. Her skal blandt andet fremhæves husspor fra den tidlige del af bondestenalderen, og her byggede Hvideslægten ejendommen KolleKolle, og efter 1892 byggede proprietær Charles Grut-Hansen proprietærgården ” KolleKolle”. Medbring gerne kaffe/brød.

Sted: Deltagerne mødes kl. 13 på parkeringspladsen ved Frederiksborgvej og øst for KolleKolle.

 

Bestyrelsesmøder 2019/2020
Alle afholdes på Mosegaarden, kl. 19.00

Onsdag den 27. november 2019, onsdag den 5. februar, onsdag den 18. marts 2020, onsdag den 27. maj 2020, onsdag den 19. august 2020, onsdag den 14. oktober 2020, onsdag den 25. november 2020.

Arkæologigruppen afholder onsdagsmøder på Mosegaarden