Kalenderen viser foreningens arrangementer for 2022, og opdateres løbende.

Klik her for at gå frem til det førstkommende arrangement

        
Januar 2022 
kaffehoj240

Søndag 9. januar kl. 10-12
Skovvandring

De næste skovvandringer skal foregå i Farum Lillevang. Den første går i den sydlige del, hvor vi først og fremmest har pottemagerværkstedet og de store gravhøje fra bronzealderen. Vi skal naturligvis høre om skovens historie, om pottemagerværkstedt fra middelalderen  og om bronzealderen på stedet og meget andet. Vi mødes på parkeringspladsen ved Slangerupvej. Parkeringspladsen ligger 500 m inde i skoven, når man kommer fra Farum. Der er som sædvanligt møde ved Mosegården kl. 10, hvorfra vi kører til parkeringspladsen.

hvalogo Søndag 9. januar kl.14.00 på Mosegaarden
Kaj Øgaard Sørensen 100 år
Den 11. januar 2022 er udskudt3det 100 år siden
at Kaj Øgaard Sørensen blev født. I den
anledning vil John Mynderup fortælle om Kajs lange, spændende og begivenhedsrige liv. Det sker i Kajs museum, hvor maskinerne, som ”Kajs avis” blev trykt på, står. En gang i foråret vil der blive
arrangeret en tur til Hareskovby, hvor Kaj Øgaard Sørensen boede.
På grund af gældende restriktioner, er det endnu usikkert, hvorvidt nedenstående aktiviteter kan gennemføres. Eventuelle ændringer annonceres på forsiden af vaerloesehistorie.dk, så snart vi ved mere, og det nedenstående vil ligeledes blive opdateret.
dorkester

Mandag 24. januar kl. 19.
Foredrag om besættelsestiden

Niels B. udskudt2Thomsen kommer ind på besættelsestidens mange forandringer i Værløse – lige fra tyskernes angreb på flyvestationen til de mange flygtninges ankomst og indkvartering.

Sted: Satellitten, Bymidten 46, Værløse.

F gh 011

Søndag 30. januar kl. 10-12
Skovvandring

Vandringen skal ske i den nordlige del af Farum Lillevang. Her kan vi se fem bronzealderhøje, resterne af den gamle Slangerupbane, en brønd fra renæssancen formentlig hørende til landsbyen Bothelstorp. Vi skal besøge lokaliteten hvor Bothelstorp lå og høre om skoven, og om den forsvundne landsbys historie mm.
Vi mødes på parkeringspladsen ved Slangerupvej. Parkeringspladsen ligger på højre side 500 m inde i skoven, når man kommer fra Farum. Der er som sædvanligt møde ved Mosegården kl. 10, hvorfra vi kører til parkeringspladsen. Vi tager et drikkestop i skoven.

Februar
farumsø earth240

Søndag d. 13. februar kl. 10.00
Skovvandring langs Farum Sø

Nærmere oplysninger følger

Billede fra Google Earth. Klik på billedet for at se det stort.

toerv Søndag d. 13. februar kl. 14.00 på Mosegaarden
Det sorte guld

Niels Bødker Thomsen vil fortælle om tørvegravning og tørveproduktion på vores egn. Egnen er rig på moser og småsøer, og udsat080522.pngigennem alle tider har man gravet tørv. Særlig aktuel og afgørende var tørvegravningen under Anden Verdenskrig, hvor der var flere meget kolde vintre, stor mangel på brændsel og arbejdsløshed. Vores egn er blandt andet blevet kaldt Tørvegravningsegnen. I forbindelse med tørvegravningen er der gjort mange spændende fund fra oldtiden. Der er for eksempel fundet rester af urokser, redskaber fremstillet af urokseknogler og et trepaneret menne-skekranium. Igennem hele oldtiden er der lagt ofre og genstande ned i egnens moser og søer.
medldag22 Lørdag d. 26. februar kl. 11-14
Medlemsdagen

Hvor du selv kan hente Witherløse samt Bavnen nr. 1 og få en sludder med bestyrelsen og andre medlemmer.
Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse
Marts
kvkuhygge Torsdag 24. marts kl. 18.30
Aftenvandring med gys

Fortællergruppen indvier os i overtro, symboler og gamle varsler omkring kirken og kirkegården i Kr. Værløse – fra middelalder til besættelsestid. Medbring gerne lommelygter.
Mødested: Hovedindgangen til kirkegården.
daab 

Søndag 27. marts kl. 14
Kristentøj

Conny Laustsenfortæller om kristentøj på Mosegaarden
Vi vil se på museets kristentøj og høre om de historier, der knytter sig hertil. Kristentøj er det gamle ord for dåbstøj, og der er mange ting at fortælle om den tids skikke og synet på børn og kvinder dengang. Selve kristentøjet var meget broget og fint udstyret med alt, hvad man kunne pynte det med, jo mere jo bedre. Der er påmindelser om renæssancens pragt og præsternes farvestrålende messehageler bevaret i dåbstøjet. I dag er farverne på stofferne jo falmede, men dengang har de virkelig lyst op i kirken, og de var ofte udsmykket med ting, der undrer i dag, fx spejle eller en nål skjult i stoffet. Hvorfor nu det? Hvordan kunne man se på kysen, om det var en pige eller dreng, der her blev døbt? Hvorfor var barnets mor ikke med ved dåben i kirken? Disse ting og meget andet vil der blive fortalt om.

April
nylogo240

Lørdag 2. april kl. 14
Generalforsamling

Efter generalforsamlingen følger et foredrag af Arkæolog Lars Grundvad, Museet Sønderskov om Fæstedskatten. I 2016 blev den hidtil største guldskat fra DKs vikingetid fundet i Fæsted.


Sted: Syvstjerneskolen (Teatersalen), Skovløbervangen 1, 3500 Værløse

bymidte240

Søndag 24. april kl. 14.00
Fra bondebebyggelse til bymidtecenter

Værløse Bymidte med Den Røde Plads kom til verden ved hjælp af fremsynede forstadsvisioner, politisk planlægning og brutale bulldozere. Sidste år blev det markeret, at der var gået 60 år siden butikscentrets spædestart. Hør om bymidteområdet, som splittede resterne af den gamle landsby, men skabte et samlingspunkt for den nye forstad. Fortælling af Ole B. Kristensen med mulighed for efterfølgende byvandring. 

Sted: Mosegaarden

Maj
trekronerrydning Mandag 2. maj kl. 18.30
Rydning af de to langdysser ved Trekroner

I samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen med flere vil rydningen ske ved de to Trekronerdysser. Medbring godt humør, samt grensave, høgenæb og arbejdshandsker.
Skovvæsenet stiller med mandskab, motorsav og forfriskninger.
Før vi går i gang med arbejdet, vil der blive fortalt lidt om dysserne af Arkæologigruppen.
Mødested: Vi mødes på parkeringspladsen neden for dysserne, overfor Rema 1000 og ved Gammel Hareskovvej.
toerv Søndag d. 8. maj kl. 14.00 på Mosegaarden
Det sorte guld

Niels Bødker Thomsen vil fortælle om tørvegravning og tørveproduktion på vores egn. Egnen er rig på moser og småsøer, og igennem alle tider har man gravet tørv. Særlig aktuel og afgørende var tørvegravningen under Anden Verdenskrig, hvor der var flere meget kolde vintre, stor mangel på brændsel og arbejdsløshed. Vores egn er blandt andet blevet kaldt Tørvegravningsegnen. I forbindelse med tørvegravningen er der gjort mange spændende fund fra oldtiden. Der er for eksempel fundet rester af urokser, redskaber fremstillet af urokseknogler og et trepaneret menne-skekranium. Igennem hele oldtiden er der lagt ofre og genstande ned i egnens moser og søer.
forårstur

Søndag den 8. eller 15. maj 2022
Foreningens forårstur

Nærmere følger

Juni
grundlovsdag240  

Søndag den 5. juni 2022 kl. 13-16
Grundlovsfest

Sang, tale og musik og ikke mindst grundlovstalen. Talerens navn oplyses senere.
Det vil være muligt at købe kaffe med kage, øl, vand og vin.

Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, Værløse

 

Bestyrelsesmøder 2022
Alle afholdes på Mosegaarden, kl. 19.00

Onsdag den 26. januar, onsdag den 23. marts, onsdag den 18. maj, onsdag den 24. august, onsdag den 12. oktober, onsdag den 30. november.

Arkæologigruppen afholder onsdagsmøder