Køretur fra Mosegården-Kirke Værløse-Søsum-Stenløse-Ølstykke til jættestuen, Stuehøj. Herefter kører vi til Møllehøj via Frederikssundsvej. Parkering ved Stuehøj i siden af villavej, ved Møllehøj besværlig parkering ved smal grusvej.

Stuehøj og Møllehøj er tvillingjættestuer i den forstand, at de er ens opbygget og ca. lige store. Kamrene måler ca. 7x2,5 meter og er 1,80 meter høje, gangen ca. 5 meter lang. Begge er restaurerede i nyere tid, og er forholdsvis lette at komme ind i, og de fleste kan stå oprejst i dem. En usædvanlig rumopdeling med 2 store sten findes dog i Stuehøj.

Køretur fra Møllehøj-Svestrup-Roskildevej-Gulddyssevej til Gundsømagle, hvor vi skal besøge Hovdysse, en langdysse med 2 kamre, begge med dæksten (her er P-plads og bord og bænke til evt. pause) Her drikker vi vore medbragte  ”kaffe ”. Herfra en kort køretur til Hødysse med 2 kamre, det ene med en dæksten nærmest på højkant og med ca 25 skåltegn på oversiden. Parkering i vejsiden.

Køretur fra Gundsømagle over Tågerup til Kirkerup. Alene langs dette stykke vej ligger 5 gravhøje og 2 dysser fuldt synligt ved vejen.

Vi skal besøge kirken i Kirkerup, som er en vejkirke. Kalkmalerierne er lavet af Jørlunde-mesteren. Her er det berømte maleri af Moses med horn (!) i en båd (eller ark) med hjul under (!).

Fra Kirkerup køres til Gundsølille mod Ågerup. Første villavej i Ågerup er Skovdalen. For enden af den kan der holde 4-5 biler i vejsiden. Man skal passere 2 stenter for at komme til dobbeltjættestuen ved Gundsølille. Her er kamrene mindre, og især er gangene lavere. Her skal altså kravles, i den nordlige skal man ned at ligge.  Men en dobbeltjættestue er altså en sensation på vore kanter!

Fra Ågerup køres mod Soderup, og til venstre mod Hvedstrup og i svinget passeres en høj med usædvanlig stejle sider: ”Bukketornehøj” og videre til Hvedshøj, som er med i Oldtidsstier. Hvedshøj er en kolossal bronzealderhøj, med en ret stejl opstigning, og en fantastisk udsigt. I højen er bl.a. udgravet 2 trækister. Vi bestiger højen, hvis tiden tillader det.

Hjemturen herfra går over Hvedstrup-Herringløse-Østrup-Veksø-Knardrup og Kirke Værløse.

Klaus  Koed

På tur med VHF:

Download as GPX file