Klik på et billede for at få større billeder.

Tak til Per Lotz for de fine billeder!

For fuldskærmsvisning gør følgende: Bruger du PC sa klik på fuldskaerm25, bruger du en smartphone/tablet så klik først på naeste25 og derefter på fuldskaerm25.

Værløseegnens Historiske Forening har gennem tiderne været med til at udarbejde en række publikationer med historisk indhold.

Nedenstående liste viser foreningens udgivelser af hæfter og bøger siden 2008. Der er dog også medtaget enkelte publikationer fra før 2007.

Ved at klikke/prikke på bogens titel, kan du læse mere om den pågældende titel.

Titel Udgivelse
Kend din egn - en egns historie 1988
Bogen om Karl K. Nielsen - den lærde kulsvier 1998
Englandskrigene  24.04.2008
Ubudne gæster  9. april 2010
FuresøHistorien Bind 1
FuresøHistorien Bind 2
2. december 2012
23. november 2014
Forladt af konge, bonde og soldat 2016
Otto - og andre af Værløseegnens landsbyoriginaler 2019
Kampen om Søndersø 2021

På tur med VHF:

Download as GPX file

Køretur fra Mosegården-Kirke Værløse-Søsum-Stenløse-Ølstykke til jættestuen, Stuehøj. Herefter kører vi til Møllehøj via Frederikssundsvej. Parkering ved Stuehøj i siden af villavej, ved Møllehøj besværlig parkering ved smal grusvej.

Stuehøj og Møllehøj er tvillingjættestuer i den forstand, at de er ens opbygget og ca. lige store. Kamrene måler ca. 7x2,5 meter og er 1,80 meter høje, gangen ca. 5 meter lang. Begge er restaurerede i nyere tid, og er forholdsvis lette at komme ind i, og de fleste kan stå oprejst i dem. En usædvanlig rumopdeling med 2 store sten findes dog i Stuehøj.

Køretur fra Møllehøj-Svestrup-Roskildevej-Gulddyssevej til Gundsømagle, hvor vi skal besøge Hovdysse, en langdysse med 2 kamre, begge med dæksten (her er P-plads og bord og bænke til evt. pause) Her drikker vi vore medbragte  ”kaffe ”. Herfra en kort køretur til Hødysse med 2 kamre, det ene med en dæksten nærmest på højkant og med ca 25 skåltegn på oversiden. Parkering i vejsiden.

Køretur fra Gundsømagle over Tågerup til Kirkerup. Alene langs dette stykke vej ligger 5 gravhøje og 2 dysser fuldt synligt ved vejen.

Vi skal besøge kirken i Kirkerup, som er en vejkirke. Kalkmalerierne er lavet af Jørlunde-mesteren. Her er det berømte maleri af Moses med horn (!) i en båd (eller ark) med hjul under (!).

Fra Kirkerup køres til Gundsølille mod Ågerup. Første villavej i Ågerup er Skovdalen. For enden af den kan der holde 4-5 biler i vejsiden. Man skal passere 2 stenter for at komme til dobbeltjættestuen ved Gundsølille. Her er kamrene mindre, og især er gangene lavere. Her skal altså kravles, i den nordlige skal man ned at ligge.  Men en dobbeltjættestue er altså en sensation på vore kanter!

Fra Ågerup køres mod Soderup, og til venstre mod Hvedstrup og i svinget passeres en høj med usædvanlig stejle sider: ”Bukketornehøj” og videre til Hvedshøj, som er med i Oldtidsstier. Hvedshøj er en kolossal bronzealderhøj, med en ret stejl opstigning, og en fantastisk udsigt. I højen er bl.a. udgravet 2 trækister. Vi bestiger højen, hvis tiden tillader det.

Hjemturen herfra går over Hvedstrup-Herringløse-Østrup-Veksø-Knardrup og Kirke Værløse.

Klaus  Koed

 

karlbog

Bogen ”Karl K. Nielsen – den lærde kulsvier” blev udgivet af foreningen i anledning af 50-års jubilæet. 

Bogen er skrevet af Bent Damsgaard-Sørensen, Viggo Murmann Jensen og Niels Bødker Thomsen.

 

Bogen er udsolgt, men du kan læse den online her